‘Ik zoek het kleine, het minimale’

Geert de Jong middelpunt van De smaak van …

‘Wat ik het mooiste vind? De menselijke stem! Een mens die zingt …’

Toneelgroep De Appel start met een nieuwe serie, getiteld De smaak van … . In elke aflevering staat een acteur uit het gezelschap centraal die zijn eigen programma samenstelt. In de eerste aflevering staat acteur en regisseur Geert de Jong centraal.

Geert de Jong (1951) speelt sinds 1973 bij Toneelgroep De Appel, waar ze te zien was in onder meer Peer Gynt, De storm, Tantalus, Odysseus en Tuin van Holland. Dit seizoen is de geboren Vlaamse te zien in Bacchanten en Immanuel Kant. Naast haar werk bij Toneelgroep De Appel acteerde ze in diverse films en televisieseries. ‘Ik zoek het kleine, het minimale. Ik ben altijd beschouwd als een actrice met een groot temperament, als een briesend roofdier, maar dat is slechts één aspect van mijn spelen,’ meldde ze destijds in een interview.

Na meer dan dertig jaar toneelspelen in de grote, doorgaans zware rollen van het wereldrepertoire besloot ze enige jaren geleden zelf te gaan regisseren. ‘Al lang zoek ik naar meer eenvoud in het theater dan ik vond in de voorstellingen die ik speelde’, zei ze toen. ‘In het dagelijkse leven krijgen we zelden uitleg over wat er gebeurt.’ Het gevolg was soms tekstloze voorstellingen als Dans, 5.51 u en Louterbloemen.

 

Wie is Geert de Jong? Wat vindt zij mooi? Hoe belandt een meisje uit de stille Vlaamse Kempen op het toneel in Den Haag? Wat wil ze? Wil ze überhaupt nog wat? Waar komt zij vandaan? Waar gaat ze heen? Waar droomt ze van? En … wie droomt van haar? Wat eet en drinkt ze graag?
Op al deze en nog veel meer vragen zoeken gastheren annex presentatoren David Geysen en Aus Greidanus jr. in een lichtvoetige setting een antwoord. Geert de Jong brengt haar favoriete muziek, filmbeelden, foto’s en herinneringen mee. En ze ontvangt prachtige zangers en muzikanten: Violetta Lazin (mezzosopraan), Branko Galoic, Gary Boyce (zang), Nadia Amin en Sanne Vanderbruggen. Getuige het filmpje op YouTube is er ook aandacht voor beeldende kunst. Ook verschijnen tal van gasten, is er film en aan de bar natuurlijk Geertes favoriete drankje. Kortom: Een avond vol verrassingen waar u Geert de Jong welhaast op een andere manier leert kennen dan u vermoedt.

De avond rond Geert de Jong vindt plaats op vrijdag 26 november 2010 in het Appeltheater. Meer informatie: (070) 3502200

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s