Retestrakke speelmannen

Eersteling van Speelman en Speelman vol lieverdjestaal

‘Gideon! Weet je wat jij eens zou moeten doen? Jezelf naakt voor de spiegel neer zetten, een roos in je reet douwen en voelen dat je in bloei staat.’ Twee Speelmannen, te weten Joost en Daan, ondernemen een treinreis van Haarlem CS naar Amsterdam CS, maar worden onderweg ruw wakker geschud als een NS’er halverwege de trip jammer, maar helaas moet melden dat er enige vertraging is opgetreden. Het gevolg van een man die zich op de rails heeft gewaagd teneinde zich voor de wielen van de loc, hún loc, te werpen.  In onvervalste lieverdjestaal wendt het duo zich vervolgens tot Gideon.

Daan en Joost, gebroeders, en welzeker ook mannen van de straat. Jongens eigenlijk, liever gezegd. Ze kunnen nog maar nauwelijks behappen welke film zich er op vrijwel ieder moment van de dag voor hun ogen voltrekt. En trekken zich daarom terug in hun eigen wereld, dat is wel zo overzichtelijk. Hun hele leven zaten ze aan elkaar vastgeklonken, totdat op een dag, de dag van de reis, de ene broer een besluit neemt waar de ander niet van wil weten. Niet langer gaan ze over één spoor.

Pittige sketches, levendige liedjes, steeds uptempo gebracht. De twee wijken niet van hun pad dat ze zijn ingeslagen. Dat van het traditionele cabaret. Dat hindert niet, want hun uitvoering is energiek te noemen. Dat het nog wel eens mankeert aan verstaanbaarheid en er bij momenten meer rust genomen kan worden om een situatie beter tot haar recht te laten komen, zij ze vergeven. Dat betekent dat het programma nog behoorlijk aan kracht kan winnen. Op veel meer pretenties dan het presenteren van een avondje vermaak hebben de broers niet. Dat siert ze.

www.speelmanenspeelman.nl

Gezien: Niet over één spoor door Speelman & Speelman op woensdag 27 september in Theater PePijn, Den Haag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s