Een biologisch-dynamische countryboy

Hilarische ode aan ‘onbespoten’ John Denver

The Carpenters, Paul McCartney en in zekere zin misschien ook wel, hoewel ietwat gewaagd in dit rijtje, de ouwe Bach: zij allen hadden een aura van heilig boontje over zich. In die opsomming past ook ideale schoonzoon John Denver: immer onbespoten, onberispelijk, onvervalst, onaangeroerd bijna. Permanent unplugged. Haren goed gewassen. Bergen, bronwater, natuurwandelingen, eenvoud. Zijn muziek is dan ook kraakhelder, zijn stem groeide nooit verder dan zijn achttiende. In de jaren zeventig beklom hij meerdere keren de sporten van de hitparadeladders met evergreens als Calypso, Annie’s Song, Leaving on a Jet Plane, Sunshine on my Shoulders en meer van dat aseptisch country-moois.

Waarom vloog je van ons heen in je jetplane?, vraagt tg. BloodyMary zich nu in memoriam af. Want het is ongelooflijk maar waar: uit onervarenheid crashte hij met zijn eigen pasverworven vliegtuig, dat hij zelf bestuurde. Zomaar opeens dood. En zo bezong hij dus min of meer zonder het zo bedoeld te hebben, zijn eigen levenseinde.

Schitterende ingrediënten voor een prachtavondje theater, zoals ook Theatergroep Carrousel iets soortgelijks deed in de jaren negentig met The Carpenters. En die ingrediënten worden even schitterend gedoseerd, overtuigend en met smaak opgedist. In een aanstekelijke mix van toneel, cabaret en muziek – op basis van een weergaloze tekst en een puike dramaturgie, tovert BloodyMary ons een onderhoudend, zelfs uiterst hilarisch verhaal voor. Met een vriendinnenclub als onafscheidelijk fanmates. En met een alomtegenwoordige geadoreerde Holy John op de achtergrond, maar in de hoofdrol.

Er wordt met hem gedweept, zonder hem de vernieling in te helpen. Zulk gevaar ligt wel degelijk op de loer. Niets makkelijker dan bijvoorbeeld, pakweg, ons eigen Heintje Simons te laten stinken. Toch weet Tg. BloodyMary behendig om dit gevaar heen te manoeuvreren. Weergaloos galopperen Claudia, Louise, Ans en Emily door het stuk. Gedreven door hun eigen belangen, die ze hebben geprojecteerd op hun eigenste John Denverfanclub. Ook wordt er prachtig gezongen, zozeer dat je misschien wel een cd’tje van deze Denver zou willen bezitten. Maar het stuk is bovenal een pastiche, een parodie – en in volle galop wordt er op los geparodieerd in de allerbeste tradities – een klein pareltje, kortom.

Tg. BloodyMary maakt tragikomisch muziektheater, gebaseerd op hoofdzakelijk nieuw, Nederlands repertoire. De laatste productie was Visnijd, een gruwelijk en muzikaal sprookje, dat in de zomer van 2006 werd uitgebracht en dat op verschillende zomerfestivals te zien was. Ook Waarom vloog je van ons heen in je jetplane? was dit jaar op bijvoorbeeld Oerol te zien, maar is in 2005 geproduceerd in samenwerking met Bellevue lunchtheaterproducties.

www.viarudolphi.nl

Gezien: Waarom vloog je van ons heen in je jetplane? door TG. BloodyMary op zaterdag 21 oktober 2006 in Theater aan het Spui, Den Haag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s