‘Voor je het weet ben je de cadeaupapa’

Laaks Wijktheater: bewoners maken zelf toneel

Dertien mannen, dertien zonen. Ieder met een onuitwisbare herinnering aan de sterke hand van hun vaders. Het Laaks Wijktheater maakte een prijswinnend toneelstuk over de vraag hoe het is om vader te zijn anno 2007.

‘Voor je het weet ben je cadeaupapa. Dan zie je je kinderen nog maar een keer in de maand’, constateert een van de vaders zonder toneelervaring uit In de Naam van de Vaders. Het stuk won de Kartiniprijs 2008 van de gemeente Den Haag, ging op tournee door het land, en kreeg afgelopen weekeinde een glorieus onthaal in Theater Pierrot, ter gelegenheid van de allerlaatste voorstellingen.

Een Haagse vrachtwagenchauffeur, een Turkse kleermaker, een Soedanese advocaat, een Koerdische betonijzervlechter, een Irakese professor / doctor, een Surinaamse verpleger, een Haagse WAO’er, een Arubaanse elektricien, een Koerdische man die zichzelf zoekt, een Marokkaanse student, een Turkse tuinder en maatschappelijk werker, een gepensioneerde Hollandse buschauffeur, en een gepensioneerde Marokkaanse schoonmaker. Zij geven zich moedig figuurlijk bloot in het toneelstuk, waarin persoon en personage vrijwel samenvallen. De voorstelling biedt en passant een fascinerende inkijk in de diversiteit van dit Haagse stadsdeel.

Laak leeft! Het heeft ze niet altijd meegezeten, daar in Laak, maar tegenwoordig wordt er opnieuw veel gebouwd, gaat er nog veel meer gebouwd worden ook, en zijn er initiatieven ontstaan die de wijk aanzien moeten geven of in ieder geval leefbaarder maken. Het Laaks Wijktheater vindt dankbaar onderdak in Theater Pierrot. In 2005 werden de eerste stappen voor de theatergroep gezet toen Theater Pierrot door de gemeente Den Haag werd uitgeroepen tot een van de zogeheten Cultuurankers in Den Haag. De bedoeling is dat Pierrot als artistieke huis- en kraamkamer dient voor de diverse culturen in de wijk. Pierrot daagt bewoners uit om onder professionele begeleiding zélf het podium op te gaan. Hans Hollander, directeur van Pierrot: ‘Het succes laat zich gemakkelijk aflezen: inmiddels is er ook het Laaks Jongerentheater en het Laaks Danstheater. Allemaal vanuit Pierrot ontstaan vanuit de gedachte om de artistieke kracht van de mensen in Laak aan te boren en ze onderling in contact te brengen. In Rotterdam, Utrecht en Delft bestaan soortgelijke initiatieven en die zijn vrij succesvol. Ook wij hebben met het Laaks Wijktheater de smaak nu goed te pakken, want we waren met dit toneelstuk in de Randstad en veel andere steden in Nederland te zien. En we hadden nog veel meer kunnen spelen als we de mogelijkheden hadden gehad.’

De eerstkomende productie van het Laaks Wijktheater is een voorstelling waarin vrouwen de hoofdrol spelen. De productie is voorzien voor het komende theaterseizoen. Hollander: ‘We prijzen ons gelukkig met het positieve advies van de Commissie Cultuur aan de wethouder. We hopen en verwachten daarom dat we straks met extra elan door kunnen gaan.

Laaks Wijktheater: In de Naam van de Vaders. Gezien op vrijdag 23 mei 2008 in Theater Pierrot, Ferrandweg 4, Den Haag. Meer informatie: www.theaterpierrot.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s