Als een weerzien met ‘n goede vriend

Theater Diligentia als huiskamer van Den Haag in 2008-2009

Een avondje op bezoek naar Diligentia voelt als een warm weerzien met een goede bekende: je hebt het gevoeld dat je hem of haar ként. Meestal heb je een vorig programma bezocht, of ken je hem of haar van tv, dan wel dvd, of desnoods van een column in een of ander lifestyle-blad. Cabaretiers zijn onuitroeibaar en alomtegenwoordig. De oorzaak: lachen wordt geacht gezond te zijn. Er is daarom onnoemelijk veel keuze in het Nederlandse en Vlaamse cabaret- en comedyland: dame of heer, jong of oud, groep of solist, maar ook bruin, blank of zwart, homo of bi, patjepeeër of bontjas, taalvirtuoos, muzikaal of woordloos. En combinaties daarvan. Er is zoveel aan cabaret te koop dat je soms door de bomen heen het bos niet eens meer ziet.

In Theater Diligentia komt het allemaal aan bod. Met een zekere voorkeur voor gevestigd cabaret, al is er de laatste jaren een nieuwe generatie komedianten opgestaan, en heeft Diligentia die op een warm onthaal getrakteerd. En vergis u niet: ze bulken doorgaans van het talent, die jongelingen die soms ook al wel dik in de veertig zijn. Cabaretier zijn is tot een heus vak en eerbaar beroep geworden. Jaarlijks studeren er dan ook vele, vele af aan de academies her en der in den lande.

Niettemin is het rijpende kaf wel degelijk te scheiden van het dorre koren – en valt er over smaak natuurlijk niet te twisten. Een rijtje namen is dan ook gauw genoemd: Lebbis, Maarten van Roozendaal, Droog Brood, Kees Torn, Wim Helsen, Vincent Bijlo, Eric Koller, Pieter Derks, Mike en Thomas, Jan Jaap van der Wal, Kasper van Kooten, Javier Guzman, Roué Verveer, good old Seth Gaaikema, Sjaak Bral uiteraard, Sara Kroos, Ronald Goedemondt, Purper, Kamps & Kamps, Droog Brood, Sanne Wallis de Vries, Alex Klaassen, Claudia de Breij, Kamagurka en Hassan’s Angels.

Als vanouds is er in Diligentia ook veel aandacht voor muziek. Naast de gebruikelijke reeks aan sfeervolle kamermuziekconcerten is er plaats ingeruimd voor muziektheater en pop, met in dat laatste genre onder meer de Nits, Hans Vermeulen Band, Frédérique Spigt, Ellen ten Damme, Ali B, Daniel Lohues en de Frank Boeyen Groep.

Daar blijft het niet bij. Er is op zondagmiddagen geregeld jeugdtheater te zien en er zijn de erudiete maandagavondlezingen van de grondvester van het theater, de Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde Diligentia, die u meer dan bij de les houden.

www.theater-diligentia.nl

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s