Daders over hun delicten

Podium Deluxe speelt Ik beken

Zes bekentenissen van misdaden die er niet om liegen. Soms schokkende, soms banale gebeurtenissen – maar steeds met onomkeerbare gevolgen. Wat drijft een mens om over de grens van het toelaatbare te gaan? De geheime kelders naast het Vredespaleis vormen het decor voor de theatervoorstelling Ik beken.

In de voorstelling maakt theatergroep Podium Deluxe het publiek deelgenoot van persoonlijke verhalen van criminelen, bij wie schaamte, liefde, angst, trots, wraak en machteloosheid vechten om voorrang. Een moeder, een zakenman, een verpleger, een lerares, een inbreker en een dealer vertellen ieder hun eigen verhaal.

De voorstelling komt voort uit een voorstelling die de Haagse actrice en regisseur Guusje Eijbers in [jaartal] maakte over de vrouw van de in 1977 door RAF-lid Knut Folkerts in Utrecht van dichtbij doodgeschoten politieman Arie Kranenburg. Eijbers: “Van haar leerde ik wat het is om als slachtoffer door het leven te moeten gaan. Daardoor ben ik een fascinatie voor de andere kant van het verhaal gaan opvatten. Waar komt de woede van een dader vandaan, hoe komt een dader ertoe zijn daad te stellen, hoe kun je leven met je daad op je geweten? En waarom lever je je verworven vrijheid en je relatieve mate van geluk in voor een zorgelijk bestaan in de lik? Hoe houd je dat vol? Hoe verkoop je je daad voor jezelf?”

De manier waarop de samenleving met criminelen omgaat, stelt haar voor vragen. Als theatermaker gaat ze die niet uit de weg: “Er wringt hier duidelijk iets. Wij reageren op een vergrijp door de schuldige jarenlang op te bergen in afschrikwekkende, hoogomheinde gebouwen, waar zij van de maatschappij vervreemden en vice versa. Maar een drugsdealer ziet zijn vergrijp alleen in termen van een beroepsrisico, een tbs’er slaat op de vlucht omdat hij tot gek makens wordt gevolgd, en een pedofiel ziet zijn daad niet als een strafbaar feit.” In Ik beken ondergaat de toeschouwer de ervaring oog in oog te staan met deze delinquenten. Het contact met een al of niet berouwvolle misdadiger kan een onvergetelijke belevenis zijn, maar is ook confronterend. Guusje: “Veel daders belanden in de criminaliteit door onbenulligheden of pure pech van mijn part. Er zijn ook daders die niet anders weten te leven. Laten we daarom onze kinderen met antennes uitrusten, dat lijkt me beter dan dat zogeheten daders hun leven lang voor ons verborgen worden gehouden. Natuurlijk, ik zou ook het liefst in een samenleving willen zijn waar geen criminaliteit voorkomt, maar ik vrees dat we dan bij 1984-achtige politiestaten uitkomen.”

‘Ik beken’ speelt zich af op locatie met zicht op het Vredespaleis, aan de Anna Paulownastraat 78, een kruip-door-sluip-doorgebouw met claustrofobische kamertjes, angstaanjagende magazijnen en een mysterieuze kleurenkluis. Een gebouw dat in vroeger tijden in gebruik was bij de Rijksvoorlichtingsdienst, en dat bij komende bezoekers van zichzelf al de nodige vrees zal opwekken. Eijbers bezweert meteen het macabere gehalte van haar voorstelling: “Er valt ook veel in te lachen, hoor.”

Podium Deluxe, voorheen Theatergroep De Regentes, strijdt momenteel voor lijfsbehoud. De groep, makers en bedenkers van successen als Godfried Bomans, een opgewekt mens, Dolf Brouwers, dat ben ik dus!, Dinner for One en JOKE, heeft namelijk een negatief advies van de wethouder voor cultuur aan de broek gekregen. Eijbers: “Heel jammer. Net nu we na een moeilijke periode weer full in swing zijn, wordt de stekker eruit getrokken. Het zal moeilijk zijn zonder geldelijke steun van de gemeente door te gaan.”

Ik beken is van 18 september t/m 18 oktober (niet op zondag en maandag) te zien in ANNA, Anna Paulownastraat 76 (voormalig gebouw Rijksvoorlichtingsdienst) Den Haag. Reserveren via http://www.haagsuitburo.nl of www.podiumdeluxe.nl.

Tekst: Arjen Lubach, Guusje Eijbers, Hassan Bahara, Frederieke Hijink, Michiel Varga en Rob van Dalen. Regie: Guusje Eijbers en Michiel Varga. Spelers o.a.: BasMuijs/Winston Post, Michiel Varga, Berenike van Manen, Diewertje van der Ree, Ben Ramakers en Erik van der Horst.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s