Als de kaarsjes branden gaan

Dinner for One is al jaren een succesrecept. In de Koninklijke Schouwburg speelt zich een nieuwe editie van deze voorstelling met verplicht maar genietbaar eten vooraf af, deze keer met Kees Prins en Olga Zuiderhoek die zich voordoen als moegestreden oudjes.

Jordaanse tongval in de op en top Haagse Koninklijke Schouwburg, met de niet kapot te krijgen smartlap als salonfähig vehikel. En voor de gelegenheid overgoten met een geëngageerd sausje. Het Haagse theatergezelschap Podium Deluxe speelt in het niet eens zo lang geleden luxueus verspijkerde bovenverdiepinkje van de Haagse bonbonnière, genaamd Het Paradijs, de inmiddels vijfde jaargang van wat tot een ritueel kerststukje is uitgegroeid. Dinner for One heet het, en het wordt voorafgegaan door een verplichtgesteld zwavelstokjesmaal. Het maal wordt daartoe aan het publiek, gezeten aan meterslange tafels in een Beierse opstelling, voor aanvang opgediend. Desgewenst is de dis door te mengen met liters gratis verkrijgbare slobberwijn met een eigen Dinner-etiket.

Speel daar na zo’n copieus maal maar ’s toneel tegenaan.

Kees ‘Multilul’ Prins en Olga ‘Leuker kunnen we ’t niet maken’ Zuiderhoek wagen het er evenwel op – en diepen schijnbaar achteloos de melancholische oertijden van hun gelegenheids-alter ego’s Johnny Jordaan en Tante Leen op. Ze doen dat in alle kleuren die een doorsnee kerstboom rijk is en in alle overbekende toonaarden die bij het engelenharentijdperk horen. Met wisselend succes. Terwijl Prins meestentijds overtuigt met zijn bimbammende baritonstem die werkelijk klinkt als een uit massief gietijzer gegoten kerkklok, blijkt het verhaal een flinterdun niemendalletje. Zo dun dat Olga Zuiderhoek figuurlijk en regelmatig alle uithoeken van het speelvlak om de oren krijgt van Prins. Die, op zijn beurt, buiten zijn zangpartijen, weliswaar aanstekelijk cabaretesk toneelspel laat zien, maar desondanks niet echt weet te overtuigen. Acteren voor tv blijkt toch een ander vak.

Tot zover de azijnpissers onder de bezoekers. Voor al de anderen is Dinner for One een overwegend onderhoudende ontmoeting tussen twee ouden van dagen, kinnesinnende, goedbedoelende oudjes aan wie het leven grotendeels ongewild lijkt voorbij te glijden. En dan is Dinner for One opeens een vlot geregisseerd stuk (door Guusje Eijbers) en een soms schurend verhaal over een verloren kerst. In de huiskamer annex keuken, zomaar ergens in de Jordaan, waar het stuk gesitueerd lijkt, staren de beeltenissen van onder meer Ischa Meijer en Theo van Gogh ons aan, door plakkaten aan de wand: vereerde godheden die het meewarige tweetal – en ons? – tot troost moeten dienen. Zo bezien is het stuk een hapklare brok ‘gefundenes fressen’ en een pretentieloos minidrama waar je, mits gestoken in een goede bui, naar hartelust om kunt schuddebuiken. En mocht je onverhoopt niet in zo’n bui verkeren, ach, laat dan voor aanvang die wijn nog maar ’s uitbundig rondgaan.

De voorstellingenreeks tot en met 31 december is geheel uitverkocht. Meer informatie: www.podiumdeluxe.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s