Virtuoze hoeden- en pruikenparade met Varga en Groothof

Geluidsband als hoofdrolspeler in Dinner for One 2009

De gasten van Miss Sophie leven helaas niet meer. Toch moet James de denkbeeldige gasten een copieus diner voorzetten en vooral ook met ze toasten. Halverwege het diner brengt hij, ladderzat, zwaaiend en lallend, ‘the same procedure as last year’ uit, en struikelt daarbij zowat over de tijgerkop op de vloer.

Opeens is het er bal, daar in nachtclub Chez Sophie, waar de variërend van pikant tot ronduit schaarsgeklede en overwegend roodgekleurde Haagse Hègmèsies (Hijgmeisjes) zwoele entr’actes uitserveren bij het theaterdiner. Daarnet heeft de spreekstalmeester namelijk per ongeluk in foutloos plat Haags publiekelijk geannonceerd dat de stoere playboy annex bar-bink Bertrand ‘ze allemaal ‘gehad’ heeft.’ Waarop zichtbaar verdriet en woede zich meester maakt van de appetijtelijke jarretelmeiden.

Het zijn zulke entr’actes die bon ton zijn in de pseudochique gelegenheidsnachtclub aan het Haagse Esperantoplein. Chez Sophie mag daar tot 10 januari naar hartenlust haar bordelesque theatrale uitbaten. Het etablissement waar het draait om la vie en rose maakt deel uit van Dinner for One, een in 1994 door theatermaakster Guusje Eijbers in Den Haag geïntroduceerd kluchtig genre, waarvan de traditie in Engeland wortelt, en dat zich daar en hier steeds zo rond kerst in steeds grotere belangstelling mag verheugen. In ons land speelde Joop Doderer ooit een befaamde versie van de butler James die het verjaardagsdiner van de negentigjarige Miss Sophie verzorgt. Hoofdmoot in alle edities van Eijbers is, naast een volleerd driegangenmenu dat als opmaat dient, een cabaretesk getint optreden. In het verleden heeft Eijbers daarvoor onder anderen Kees Prins & Olga Zuiderhoek en John Buisman & Martin van Waardenberg weten te strikken. Deze keer zijn de vooral van De Parade bekende Michiel Varga en ‘broertje’ Rene Groothof bereid gevonden om hun variatie op het Dinner for One -thema te geven, met Eijbers als regisseur.

Het uitgangspunt is simpel: Butler James en de negentigjarige, kennelijk met blauw bloed begiftigde Miss Sophie vieren het verjaardagsfeest van laatstgenoemde. Helaas leven de vaste gasten al jaren niet meer, en moet James zich daarom noodgedwongen ledig houden met imaginaire tafelgasten, die tot overmaat van ramp veelvuldig met hen willen toasten. In een even simpele als virtuoze hoeden- en pruikenparade vouwen Varga en Groothof zich in liefst acht dubbelrollen, typetjes, daartoe gedicteerd door een geluidsband, als een aangekleed en in 3D gestoken hoorspel. Er ontvouwt zich een pastiche, een aanstekelijk mimisch ballet op de ingesproken stemmen van Kees Prins, Elsje de Wijn, Paul Groot en Hans Leendertse, een rondedans die uitmondt in een farce majeure als een heikele kwestie uit het verleden wordt opgeschud. Het leven van de denkbeeldige gasten raakt daardoor danig door mekaar geschud.

Deze Dinner for One doet denken aan Van Duins Dik voor Mekaar Show, maar dan een ondersteboven gekeerde versie daarvan. Een re-make trouwens van de Dinner For One 2006, met Jeroen van Koningsbrugge en Varga. Anno nu dwingt de tour de force van Varga en Groothof respect af, en ook die van Eijbers en consorten mag weleens genoemd worden. Waar ze voorheen het bovenzaaltje van de Koninklijke Schouwburg mocht bespelen, is ze nu haar eigen weg gegaan door neer te strijken in de voormalige turbinehal van Het Magazijn, tussen de Gaslaan en de Loosduinsekade, dat tegenwoordig tot industrieel erfgoed is verheven. Het is bewonderenswaardig dat in Den Haag toch altijd weer mensen opstaan en doorgaan om meer levendigheid in de stad te brengen. Geachte bezoeker, het is nu a vous! Bier en wijn staan in benevelende hoeveelheden voor u gereed.

Gezien: Dinner for One 2009 door Noordzee Theaterprojecten. Met Michiel Varga en Rene Groothof. Tot en met 10 januari in Het Magazijn, Den Haag. Meer informatie op www.dinnerforone.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s