Jeugdtheaterschool Rabarber naar Dahls Sjakie en de Chocoladefabriek
Sjakie en de Chocoladefabriek is het onweerstaanbaar lekkere boek van Roald Dahl. Jeugdtheaterschool Rabarber maakte er een bewerking van en speelt die een volle week, rond de feestdagen in Theater aan het Spui in Den Haag. “Het verhaal is en blijft een wedstrijd”.
Het wemelt er van de Oempa-Loempa’s, in de televisiechocoladekamer kun je de reep uit de reclame zó uit de beeldbuis wegplukken, er is een kamer waar koeien chocolademelk geven, je kunt er opstijglimonade met prik krijgen, zwemmen in priklimonade-zwembaden, schieten met aardbeiensap-waterpistolen en je te buiten gaan aan aflikbaar behang. In Willie Wonka’s ondergrondse fabriekshal is alles mogelijk. Niemand wist dat , want al vijftien jaar lang was niemand op bezoek geweest in Wonka’s Chocoladefabriek. Totdat deze excentrieke eigenaar van de geheimzinnige en wereldberoemde fabriek een prijsvraag uitschrijft. Als Sjakie plotsklaps met een van de uiterst zeldzame gouden wikkels in zijn hand staat, kan hij zijn vreugde niet op: hij mag nu immers met vier andere jongens en meisjes op een rondleiding mee.
Jeugdtheaterschool Rabarber brengt, gewoontegetrouw, tijdens de kerst een familievoorstelling uit. Dit jaar brengt de school Sjakie en de Chocoladefabriek, naar het gelijknamige vrolijke en soms wrede verhaal van de ongeëvenaarde kinderboekenschrijver Roald Dahl. Daartoe wordt de grote zaal en de zelfs de foyer van Theater aan het Spui in Den Haag omgetoverd tot een heuse chocoladefabriek. Bij Rabarber speelt Yuri de Koning (19) de rol van de buitenissige chocomagnaat en en Jules Ruig (15) die van brave borst Sjakie. De twee acteurs in de dop begonnen op ongeveer tienjarige leeftijd bij Rabarber, waar ze wekelijks getraind werden en nog altijd worden in de kneepjes van het toneelvak. “In het begin moest ik een heks spelen die bij een ketel stond. Dat vond ik eerst wel wat vreemd”, zegt Jules. Wat later groeiden de toneellessen op donderdag voor hem uit tot een wekelijks terugkerend feest. De resultaten zijn er naar: Yuri overweegt een auditie voor de Toneelschool in Maastricht, en Jules ziet zich later best wel in een mooie Tsjechov spelen.
“Wonka is een mysterieus persoon die zich maar moeilijk laat kennen, dat past wel een beetje bij me”, reflecteert Yuri over zijn personage. “Een harlekijn die graag spanning opzoekt en met ironie speelt”. “Ik heb altijd al veel willen snoepen”, aldus Jules “en ik ben in het gewone leven ook best wel braaf. Maar dan toch niet zo’n heilig boontje als Sjakie”, voegt hij er snel en glimlachend aan toe. Als Sjakie voelt hij zich als een vis in het water, “als een Peter Jan Rens in de Haribo”.
Het toneelstuk is geen letterlijke verbeelding van het boek. Toch zal het op de vloer bulken van de spanning. Zo verdwijnt er, net als bij Dahl, nu en dan kind, bijna op een wijze zoals in de Tien kleine negertjes, of, net zo gruwelijk, het Dodenlied van Drs. P. Regisseur Wim Serlie: “Dat is het leuke van Dahl. Bij hem is het van: op is op en weg is weg. Het verhaal is en blijft een wedstrijd.” Voor Yuri is het einde het spannendste moment. “Wat gaat er gebeuren met zijn, met mijn fabriek. En ook Jules kijkt ernaar uit om mede-eigenaar te worden: “Dan zou ik er vaker rondleidingen doen.”
Sjakie en de Chocoladefabriek naar Roald Dahl door Jeugdtheaterschool Rabarber. Te zien in Theater aan het Spui van zaterdag 26 december tot en met donderdag 31 december. Meer informatie: www.rabarber.net.