Shaffy door de ogen van twee verliefde meeuwen

Ramses Shaffy voor kinderen

Anderhalve maand na diens overlijden brengt Theatergroep Stella Den Haag een voorstelling met liederen van Ramses Shaffy uit. “Shaffy behoort tot ons cultureel erfgoed.”

Shaffy’s overlijden in december  verleden jaar kwam toch nog als een klap voor Stella Den Haag. “Natuurlijk, hij was al enige tijd ziek, dat wisten we. Maar we hadden zo gehoopt dat hij een van onze voorstellingen kon bijwonen,” zegt Ilse Warringa van de Haagse theatergroep.

Bohemien, levenskunstenaar, vrijgevochten troubadour, pallieter en bon vivant – maar bovenal toneelspeler en chansonnier: wat was hij al niet? Gevoelsmens bij uitstek Ramses Shaffy is bekend geworden als zanger en acteur, maar heeft ook zijn leven lang geschilderd en getekend. Zijn met doorleefde stem en vaak wat pathetisch aangeheven liederen spraken boekdelen. Melodieën en teksten vol ongetemde passie, en met een hartstocht die de muziektheatermakers van Stella Den Haag graag naar voren halen. Schilderachtig: Ramses was de zoon van een Egyptische diplomaat en een Pools-Russische gravin – die uit elkaar waren nog voordat hij, in 1933, werd geboren in een ziekenhuis in Neuilly-sur-Seine, nabij Parijs. Minder poëtisch is dat op zijn zesde door zijn doodzieke moeder op de trein naar Nederland werd gezet. Vele jaren later zong hij over het afscheid van zijn moeder in het autobiografische lied ‘De trein naar het noorden’: ‘Je staat voor mij nog steeds / Op een wegstervend perron / Omdat God ons gebedje niet verhoorde’.

Zijn leven, dat waren zijn gedachten. Hij leefde werkelijk in zijn ontroerende en weemoedige liederen, dagdromerijen eigenlijk. Hem zien was hem kennen, als een naaste bijna, en hem horen was in hem geloven als een vriend. Hem horen en zien tegelijk was een onvoorwaardelijk en innig van hem houden.

In Shaffy voor kinderen, voorstelling en concert ineen, voor iedereen vanaf negen jaar, horen we tien live liederen van Shaffy, bekende naast minder bekende, die live ten gehore worden gebracht. Op een speciaal voor de zangers / acteurs geschreven tekst van Hans van den Boom, zingen Mia Dolores (gespeeld door Ilse Warringa) en oom Henri (Marc Tielemans), uit volle maar tedere borst, daarin bijgestaan door drie musici, en voeren ze om die liederen heen steeds spannende dialogen. Over de energie van een stad die nooit slaapt. Over de hartstochtelijke liefde tussen twee meeuwen, in een lente die voor sommigen te vroeg komt.

“Shaffy behoort tot ons cultureel erfgoed”, meent Ilse Warringa. “Mijn ouders draaiden zijn elpee Shaffy Chantant grijzer dan grijs en ik heb toen een klap van de molen meegekregen. Sindsdien heeft hij me niet meer losgelaten. Ze identificeerde zich in haar puberteit met Marije uit Shaffy’s gelijknamige lied. “Shaffy’s composities spreken juist kinderen enorm aan. De argeloosheid en de weemoed ervan raakt hen, dat bespeur ik ook in mijn zoontje van vijf”, vertelt Warringa. “Zijn ijzeren melodieën zijn universeel, en voor zover zijn teksten abstract mochten overkomen zijn die minstens erg gloedvol. Shaffy sprak een taal die iedereen beroerde.”

Te zien in het theater van Stella Den Haag t/m medio april.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s