Netten boeten op het veld bij de Zwolsestraat

Eerbetoon aan Scheveningse vissersgemeenschap in Expeditie VisHartSlag

Op expeditie in en rond de visafslag van Scheveningen terwijl zich voor je ogen een muzikale theatervoorstelling ontspint. Adembenemend uitzicht over het water en de haven. Expeditie VisHartslag is een meer dan terecht eerbetoon aan de hechte maar open Scheveningse vissersgemeenschap.

Er is de laatste, zeg, halve eeuw veel overhoop gehaald, daar in Scheveningen, en er staat daar binnenkort nog veel meer te gebeuren. Stadsontwikkelaars hebben de laatste tijd een vet oogje laten vallen op de Binnenhavens en het gebied daaromheen, een tot voor kort redelijk intact gebleven, tijdloos, zelfs heerlijk troosteloos aandoend gebiedsdeel. De vissersgemeenschap op Scheveningen is, hoewel de veranderingen in steen en inkomen die hen heeft getroffen, een hechte familie gebleven. Met de theatervoorstelling Expeditie VisHartslag krijgt deze maagschap een meer dan terecht eerbetoon.

In de voorstelling komt – natuurlijk naast een hoog gehalte aan onvermijdelijke “Sterk Spul, hè mam”-verhalen van vissersmannen – nadrukkelijk de in klederdracht gehulde vrouw in beeld, altijd uitkijkend over zee, in afwachting en hopend op een veilige terugkeer van zoon, echtgenoot, oom, neef.

 

De voorstelling is een idee van bewegingskunstenaar en euritmiste Laura Vink. Zij maakte eerder Boiler house – the heart of matter, locatietheater in Het Ketelhuis, de kleinste zaal van het Haagse Theater Zwembad de Regentes. Het idee voor een voorstelling op de Visafslag kreeg vorm op het moment dat ze op een vroege ochtend over de haven uitkeek op de visafslag en het tot haar doordrong dat ze geen idee van had wat zich achter de muren van de imposante gebouwen afspeelde. Vink: “In de daarop volgende weken en maanden bezocht ik de visafslag met grote regelmaat, en sprak ik met de veilingmeester, de havenmeester, de sorteerhalmedewerkers, de vissermannen, de keurmeester en handelaren. De gesprekken vonden altijd vroeg in de ochtend plaats, vaak op vrijdag wanneer de Scheveningse vissers na vijf of zeven dagen op zee weer aan wal komen. Eén enkele vraag leverde vaak al een stortvloed van verhalen op. Een opvallend terugkerend thema daarbij was, dat men zich tegenwoordig weinig begrepen en erkend voelt als visserman.”

Gaandeweg werd het haar duidelijk welke bepalende rol de vissersvrouwen speelden “en hoe deze vrouwen de emancipatie ver vooruit waren”. In de voorstelling wordt de vissersvrouw vertolkt door danseres Cora Bos-Kroese, ex-soliste van onder meer het Nederlands Dans Theater. Zij beeldt het ingetogen verdriet uit van een vrouw wier zoon op zee gebleven is en die zij, tegen beter weten in, toch blijft zoeken. Een die tradiegetouw bij de Zwolsestraat de netten boet.

VisHartslag is een muzikale theatervoorstelling met naast zeven dansers en een acteur ook de medewerking van enkele musici, euritmisten, het Schevenings Vissersvrouwenkoor, het Schevenings Vissersmannenkoor, Het Schevenings Toneel en talloze anderen.

VisHartslag wordt gespeeld op 2 en 3 maart (try outs) en van 5 t/m 21 maart (niet op zo, ma, di). Bezoekers gaan met een boot vanaf de Tweede Binnenhaven naar het gebouw van de

Visafslag, waar het spektakel plaatsvindt. Toegangskaarten zijn alleen online te bestellen via www.vishartslag.nl.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s