Zinderende zinsbegoochelingen

Met Stella Theater op kunstverwenreis Zinder 2010

In de jaarlijkse Zinder van Stella Den Haag buitelen de juweeltjes over elkaar heen in een kunstverwenreis voor jong en oud. ‘Dit is geen appel.’

Je persoonlijkheid reflecteert zich in al de bric-a-brac-spulletjes die je om je heen verzamelt. Voor het eerste deel van From the Inside Out vormde deze gedachte de inspiratie voor een sprookjesachtig knibbel-knabbel-huisje dat, als de zolder van een spullenbaas tot de nok toe is volgestouwd. En in deel twee zien we op ooghoogte twee kinderbedden in de open lucht staan, van bovenaf afgedekt met een plaat perspex zodat je de openlucht kunt zien. Op de plaat een gedicht van Suzanne Kooloes: ‘Blaas de wereld van je af / maak de hemel bedgenoot.’

Het zindert weer als vanouds in het Stella Theater in Den Haag. De theatergroep trakteert jaarlijks rond april op een ‘kunstverwenreis’, een festivalachtig programma voor jong en oud dat in en rondom haar eigen theater plaatsvindt. In de zaal, de foyer, de repetitieruimten en op verschillende locaties op de binnenplaats zijn er tal van beurtelings wonderlijke, verrassende en aandoenlijke eenakters plaats en installaties, die met een lekker onorthodox vleugje verbeelding worden opgediend.
Neem nou de installatie Fruit Power. Zodra je de twee losse elektroden door de schil van een of meer van de vier opgestelde citrusvruchten steekt, gaat er een elektrisch stroompje lopen. Dat wordt getoond op een oscillator, die het meteen omvormt naar een klank. En zo kun je dus van het sap in de vruchten zelf muziek maken. Of Cakestad 8:44, waarin een vliegtuigje vervaarlijk boven een stad van opgestapelde cakeplakjes cirkelt, en waar twee spots een silhouet op de muur erachter tekenen. Je mag er met gevaar voor lijf en leden plakjes cake afhalen en zo de contouren van de stad naar eigen smaak veranderen. Nog een: I love me … I love me not waarin een vrouw van wie de beeltenis op een scherm is geprojecteerd, de blaadjes van een bloem afplukt tot er geen meer over is, en zich zo afvraagt of ze wel mag houden van zichzelf. Ondertussen dwarrelen de losse bloemblaadjes zachtjes neer op de betonnen vloer – zichtbaar gemaakt door een tweede projectie.

Gelukkig is er ook toneel en muziektheater, de eigenlijke stiel van Stella. Sevket Kurmaz vertelt in Adelaar zonder vleugels zonder opsmuk over de eenzaamheid die hem als jongen overviel toen zijn naar Nederland uitgeweken Koerdische vader zijn afspraak niet nakwam, en wegbleef van een bezoek aan zijn nog altijd in Koerdistan wonende gezin. Laura Mentink en de schitterend acterende Rosa Mee spelen in Zwart op wit een verhaal over vriendschap en oprechtheid. Het meest indrukwekkend is De jongen die in de tafel verdween, waarin Jos Nargy een min of meer virtueel en lichtelijk hallucinerend spel met zijn verbeelding speelt aan een enorme tafel, afgerokt met een wit tafellaken. Daarop spelen zich allerhande geheimzinnige avonturen af, die hij zelf in gang zet, maar nu en dan door zijn tweede ik ter verantwoording wordt geroepen. Poëtisch, fantasierijk en intrigerend theater.

Als opwarmertje is er een zinderende en leuke website waar je kennis kunt maken met de Appeltap die Stellawater maakt en waar iedereen ook zelf filmpjes kan plaatsen.

Zinder 2010 in Stella Theater. Tot donderdag 6 mei. Meer informatie op www.stella.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s