Bizar openingsfeest voor Theater Zeebelt
Het moet bizar zijn om in een gemeentelijke subsidienota te lezen dat wie met een goed plan komt, je theater mag overnemen. Het overkwam deze maand Hanna Boender van het Haagse Zeebelt Theater, een van de pijlers onder kunstenaarsbroedplaats DCR. Op 4 september viert ze niettemin een feestje.
“Er tekent zich een rampenscenario af”, meent Hanna Boender. “Er is hier kans op het ontwikkelen van een geweldige plek. Juist nu we alle neuzen de goeie kant op hebben, worden we door de gemeente afgeschoten.”
Zeebelt Theater, werkplaats en podium, is na een verhuizing van de Haagse Willemstraat en een langdurige verbouwing die vooral door de inzet van voornamelijk vrijwilligers tot stand kwam, pas vorig jaar september van start kunnen gaan. Maar in april tekenden zich donkere wolken af. Eerst de adviescommissie en – onlangs – de wethouder zeiden geen cent meer te willen geven voor de plannen van onderhuurder Boender en consorten. Jawel, er is weliswaar ook in de toekomst van gemeentewege geld voor de kunstinstelling gereserveerd, maar dat is bedoeld voor het ophoesten van de huur van de zaal aan het De Constant Rebecqueplein, eigendom van Eneco. Er wordt een pitch uitgeschreven: iedereen die een goed plan heeft – ook Zeebelt zelf – kan het theater overnemen als het aan wethouder Klijnsma van Cultuur ligt. Geld voor personeel of voor het inkopen van spannende programma’s zit er trouwens niet in. Dat moet de nieuwe huurder straks zelf maar versieren uit fondsen en intreegelden.
Als eerste officiële culturele broedplaats in Den Haag biedt de DCR (De Constant Rebecqueplein) werkruimte aan beeldende kunstenaars, vormgevers, architecten, musici, choreografen, dansers en theatermakers. Het pand van de DCR wordt op donderdag 4 september officieel geopend door wethouder Klijnsma. Dat is ook de aftrap van festival Ground #3 met als thema For Sale. Hoe bizar kun je het krijgen.
Maar met het wegvallen van Zeebelt als een van de pijlers, is het niet ondenkbaar dat ook de DCR het niet overleeft. Zeebelt immers was en is het organisatorische brein achter de DCR. “Toen we Zeebelt wilden optuigen, werden we door de gemeente opgezadeld met de verantwoordelijkheid voor de verbouwing van de DCR. Het is nu een volwaardige ruimte met zo’n dertig ateliers. Het is in het verleden inderdaad niet van een leien dakje gegaan, kunstenaars laten zich moeilijk in een richting duwen, maar net nu we een expositieruimte klaar hebben en we op donderdag 4 september officieel van start gaan, worden we bedankt voor de moeite en kunnen we spoorslags vertrekken.”
Ook voor DCR-pijler LOOS is de hemel bloedrood gekleurd. Het avant-gardistische muziekcollectief kreeg pas in januari van dit jaar een gebruikersvergunning voor haar concertzaal, en wordt nu eveneens bij de vuile was gezet.
Koen Baart, cultuurwoordvoerder van de Haagse PvdA ziet het onheil van het teloor gaan van Zeebelt al voor zich. “Het is allereerst cru voor de betrokkenen. En ik sluit niet uit dat de toekomst van de DCR gevaar loopt als Zeebelt inderdaad gedwongen wordt af te haken.” Volgens hem is nu investeren in cultuur noodzaak, wil de stad in de race blijven om in 2012 door het kabinet te worden uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2018. “Gelukkig is het cultuur budget al van 53 naar 60 miljoen euro verhoogd. Dat is mooi, maar broedplaatsen zijn van cruciaal belang voor de culturele toekomst van de stad. We kunnen en willen niet om het oordeel van de commissie en de wethouder heen, maar ik kan me best voorstellen dat we Zeebelt nog twee jaar de kans geven er iets moois van te maken aan het De Constant Rebecqueplein.”
David Rietveld van coalitiepartner GroenLinks laat weten dat volgens hem zowel Zeebelt als LOOS een eerlijke kans verdienen. “Ze openen pas deze maand en hebben veel pech gehad bij de oplevering van het pand. Ze hebben dus eigenlijk nog niet kunnen laten zien wat ze programmatisch waard zijn.”