Paul van Vliet te gast in benefietvoorstelling

Theaters vrezen aangekondigde btw-verhoging

De kunsten zijn sinds een maand of drie in alle staten. De voorgenomen kabinetsplannen treffen de kunsten als een striemende klap met de vlakke hand in het tere gelaat. Met name de podiumkunsten dreigen straks het kind van de rekening te worden, maar ook andere sectoren van de kunsten kunnen niet langer onaangedaan achteroverleunen. Niet dat de kunsten dat überhaupt deden – alleen dachten en denken buitenstaanders, de mensen die niet of nauwelijks om kunst geven, daar anders over.

De ‘sector’ podiumkunsten dreigt op termijn 200 miljoen hele euro’s aan subsidiegelden mis te lopen. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat er toneel-, theater- en dansgroepen sneuvelen, en het is ook welhaast zeker dat enkele symfonieorkesten zullen verdwijnen of gaan fuseren – op het laatst in 2013, als het nieuwe Kunstenplan moet ingaan. Maar ook de theaters krijgen een flinke klap van de molen mee. Hoewel ze meestentijds door de gemeente van vestiging financieel worden onderhouden, dreigt het rijk hen om het lage btw-tarief van 6 procent op te geven. Daardoor moeten theaters over hun ticketverkoop zo’n 13 % meer afdragen. In de praktijk betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat een theaterkaartje precies zoveel duurder wordt. De theaters staan met de rug tegen de muur. Erger nog: zoals het er nu uitziet wordt die btw-verhoging al met ingang van 1 januari komend jaar een feit. Het kan zelfs zo uitpakken dat theaters over de abonnementskaarten die in 2010 zijn verkocht, maar in 2011 plaats vinden, alsnog 13 procent extra btw wordt geheven.

Gelukkig waren en zijn er theaters en podiumkunstinstellingen die vooruitkijken. Instellingen die hun sponsorbeleid tijdig op orde hebben, die particulieren en mecenassen aan zich weten te binden. Zoals onder meer het Haagse Theater Diligentia. Vorig jaar 16 december hield het theater en zijn volle dochteronderneming Theater PePijn er een benefietvoorstelling. Dit jaar vatten deze theaters opnieuw de koe bij de horens, maar dan op maandag 15 november, en ook nu is het cabarethoogheid Paul van Vliet de spil om wie het programma draait. Van Vliet, oprichter van PePijn, neemt zelf een deel van het programma voor zijn rekening en laat zich omringen door enkele generaties jongere, zij het gekende, cabaretiers als Jochem Myjer, Eric Koller en Lenette van Dongen. De opbrengst van de benefietavond moet de beide theaters in staat stellen hun vlieghoogte te helpen behouden of het voorgenomen ambitieniveau zo mogelijk te overstijgen. In de woorden van een strijdvaardige Marc Charbo, woordvoerder van Theater Diligentia: “Diligentia en PePijn hebben als cabaretpodia een bijzondere geschiedenis. Wij zullen er alles aan doen om nog vele hoogtepunten toe te voegen aan de rijke historie van onze theaters.”

Benefietvoorstelling Theater Diligentia op maandag 15 november met Paul van Vliet, Jochem Myjer, Eric Koller en Lenette van Dongen. Meer informatie en kaartverkoop: www.theater-diligentia.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s