‘Leuk om wat terug te kunnen doen’

Bas Muijs in gastrol bij Jeugdtheaterschool Rabarber

De traditionele kerstvoorstelling van Jeugdtheaterschool Rabarber speelt zich dit jaar af in het wonder-, wonderland van Alice. In de rol van Hoedenmaker treedt een oud-leerling van de school aan: Bas Muijs. “Rabarber viert dit jaar het zilveren jubileum. Daarom wou de school graag een prominente oud-leerling in de hoofdrol. Ik heb zo’n dertien jaar geleden bij Rabarber lessen gevolgd, voordat ik een rol kreeg bij Goede Tijden, Slechte Tijden. Ik vind het leuk om wat terug te doen en om mijn ervaring over te kunnen brengen op cursisten van Rabarber die nu pakweg tussen de vijftien en twintig jaar oud zijn. Voor mij is het bovendien speciaal dat mijn vriendin Sabine Vas Nunes in het stuk meedoet. Zij speelt de rol van koningin.”

Het is een wonderlijke wereld waarin Alice terechtkomt als ze het haastige, witte, sprekende konijn achterna holt. Op haar tocht door Wonderland komt ze vele merkwaardige figuren tegen, zoals de immer grijnzende Cheshire Cat, de Maartse haas en de wrede Hartenkoningin, personages met wie ze verwarrende gesprekken heeft. Het boek draait voornamelijk om de dialogen, en dan vooral om taal, etiquette, identiteit en het verschil tussen ‘zin’ en ‘onzin’. Het is aan Alice om, als enige, normaal te denken of dat althans te proberen. Als de Maartse haas haar meer thee aanbiedt, antwoordt ze dat ze niet meer thee kan nemen omdat ze nog niets gehad heeft. De Hoedenmaker merkt dan echter op dat ze niet minder maar wel meer dan niets kan nemen. Een groot deel van het boek bestaat uit dit soort verwarrende gesprekken, die nog verwarrender worden door de vele woordspelingen.

Muijs heeft heel wat voorwerk gedaan voor zijn rol. Hij heeft niet alleen het boek van Lewis Carroll gelezen maar ook de film met Johnny Depp bestudeerd. “Het is een rol waar je mee kunt uitpakken, het is bijna als een cadeautje krijgen. Het is leuk om zo’n rol groot te maken, om uitvergroot te spelen.” De Hoedenmaker komt in de vertelling twee keer, edoch in de voorstelling vaker voor. De eerste keer is hij met de Zevenslaper in de tuin van het huis van de Maartse haas als deze een theefeestje houdt. Omdat ze ruzie hebben gehad met Tijd is het er permanent theetijd. De tweede keer moet de Hoedenmaker als getuige voor de rechtbank verschijnen omdat de Hartenboer er door de Koningin van wordt beschuldigd dat deze taarten van de Koningin heeft gestolen.
“De Hoedenmaker spreekt me aan”, vertelt de acteur die ook bekend is van de tv-serie Voetbalvrouwen en tegenwoordig als presentator carrière maakt. “Het is een rare, gekke man, onvoorspelbaar in zijn bewegingen en gedachten, een man die het publiek steeds op het verkeerde been zet. Ik hou erg van zulke rollen.”

Muijs maakte onlangs zijn filmdebuut. Stiletto’s, een remake door Rob Houwer zelf van Hoge Hakken, Echte Liefde, die komend voorjaar in april gaat draaien in de bioscopen. Muijs neemt er de dubbele hoofdrol op zich die indertijd door Rijk de Gooyer werd vertolkt. Voorlopig concentreert hij zich op de rol van Hoedenmaker in Alice in Wonderland. Een avontuur dat begint met de beroemde beginregels: ‘Alice begon er schoon genoeg van te krijgen naast haar zusje aan de waterkant te zitten en niets te doen te hebben.’

Jeugdtheater Rabarber met een bewerkte  versie van Alice’s Adventures in Wonderland is van 26 t/m 31 december te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie: www.rabarber.net. Telefonisch kaarten reserveren: (070) 346 52 72.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s