Droomlandschappen van de fantasie

Het Laagland in theaterversie van The NeverEnding Story

Fantásië is een wereld vol faunen, gmorken, vierkwartstrollen en Foechoer, een bijzondere geluksdraak. Maar … het land is in gevaar. Het rijk van de doodzieke Kleine Keizerin verdwijnt langzaam in het grote Niets. De jonge Groenhuid Artréjoe gaat op zoek naar een mensenkind die Fantásië van de nabije ondergang moet redden. Daarmee begint voor de jonge dromer Bastiaan een heldenreis en het spannendste avontuur van zijn leven.

Het oneindige verhaal is zo’n beetje hét kinderboek van de vorige eeuw, in 1979 geschreven door de Duitser Michael Ende, en in 1984 door Wolfgang Petersen onvergetelijk, maar door Ende verafschuwd, verfilmd tot The NeverEnding Story. Het boek en de film draaien om de helende kracht van fantasie: Fantásië en de reële wereld kunnen niet zonder elkaar bestaan. Een boek dat iedereen die het maar lezen wil uitnodigt om op de sterke vleugels van je eigen verbeeldingskracht mee te reizen in het hoofd van de schrijver en om mee op avontuur te gaan in het fantastische rijk van de verhalen. “Net als Bastiaan moet ieder mens zoeken naar het diepste verborgen verlangen in zichzelf en dit pogen waar te maken”, zegt Inèz Derksen, regisseur en artistiek leider van jeugdtheatergroep Het Laagland. “Bij Bastiaan bleek dit niet sterk, dapper of wijs te zijn, maar het verlangen om lief te hebben. Het Oneindige Verhaal is een vurige aanmoediging om het hart te volgen en om dat te doen wat je het liefste wilt, precies zoals het bij jou past. Die raadgeving geldt voor jong en oud.”

“Ooit kenden wij zelf de weg naar Fantásië”, gaat Derksen verder. “Het zou fijn zijn als we die gave niet hoeven te verliezen, ook al worden we groter. Andersom is het eigenlijk logischer: Hoe groter je wordt, hoe meer kans je hebt om je beste dromen en verzinsels waar te kunnen maken, omdat je volwassen bent geworden en het nu zelf voor het zeggen hebt wat je met je leven doet en hoe jij je eigen leven het liefst wilt leiden. Wie houdt je tegen?”

Het Laagland speelt een bewerking van de beide delen van het boek. “Dat is niet eerder gedaan. De bekende film behandelt eigenlijk alleen het eerste deel.” De theaterversie van Het Laagland werkt bijna als een sprookjesachtig prentenboek vol pop-ups, het schetst droomlandschappen die doen denken aan de magisch-realistische wereld van Dali en Magritte. “Het is een beeldtaal die jong en oud kent en herkent, een taal die licht hallucinerend werkt, waar je je in kunt onderdompelen. Het lijkt desondanks geen eenvoudige klus om tegen de filmversie op te moeten boksen. Ende probeerde destijds de eerste verfilming van zijn boek tegen te houden omdat hij van mening was dat de filmmakers het boek volgens hem onvoldoende hadden gevolgd, en alle psychologische thema’s eruit hadden gehaald. Derksen: “Onze voorstelling is ook filmisch, zodat iedereen, jong én oud, de voorstelling als een feest kan beleven.”

Voor kinderen is het leuk om de website van de groep te bezoeken, waar je onder meer vriendjes kunt worden met Foechoer de geluksdraak.

Het Laagland: Het oneindige verhaal. Te zien van ma 27 t/m wo 29 december in de Koninklijke Schouwburg. Meer informatie: www.hetlaaglaand.nl. Telefonisch reserveren: 0900 – 345 67 89.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s