De vrijheid om jezelf uit te drukken

Binnen de lijntjes, het nieuwe theaterprogramma van Ronald Goedemondt

Met zijn vorige voorstelling Dedication was Ronald Goedemondt de winnaar van de Neerlands Hoop 2008, winnaar van de Edison Comedy 2009 én genomineerde voor de Poelifnario 2009, de prijs van theaters voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. In datzelfde jaar won hij een Edison voor de Dvd-registratie van Ze bestaan echt. Hij liet daarmee de medegenomineerden Najib Amhali en Ashton Brothers achter zich. Het was de eerste keer dat een Edison in deze categorie werd uitgereikt.

Nu, na een genoten korte pitsstop, volgt zijn vierde programma Binnen de lijntjes. Vanaf begin januari, allereerst met een reeks try-outs, buitenkansje voor fijnproevers, waarvan een in PePijn, en later in het voorjaar in Theater Diligentia met twee uitvoeringen van de definitieve versie die ontstaat uit de try-outs.

Goedemondt is een typisch voorbeeld van een cabaretier die snel op eigen termen zijn achterban heeft weten te organiseren – doordat mensen aan elkaar over hem doorvertellen. ‘Wat ik doe, is eigenlijk een soort method-cabaret’, vertelde de geboren Limburger eens in een interview. ‘Ik pas pijnlijke ervaringen uit mijn leven toe in mijn shows om te vermaken. Het enige wat een artiest kan bieden is eigenheid en originaliteit. Ik maak wat ik zelf leuk vind en dat wordt kennelijk gewaardeerd. Ik mag in mijn handjes klappen dat dat zo is. Voor de rest is het hele artiestendom een groot beest dat ook zijn rug naar je kan keren.’

Goedemondt heeft Siciliaans bloed in de aderen, verhuisde na vier jaar van Tegelen naar Eindhoven, en vertoonde al op de basisschool uitgesproken podiumambities. Na studies aan de HTS, de HEAO en een dienstverband van drie jaar als copywriter bij een reclamebureau, besloot hij fulltime stand-up comedian te worden, eerst in Toomler, thuishonk van de Amsterdamse Comedytrain, broedkamer voor lachtalent, en al snel daarna als leverancier van teksten voor televisieprogramma’s als Dit was het nieuws en Ook dat nog. In 2003 won hij de Jury- en de Publieksprijs van het Rotterdamse Cameretten Festival, een van de festivals die een bewezen graadmeter zijn voor aankomend cabarettalent.

‘Op mijn twaalfde begreep ik nog niks van Toon of Youp of Freek’, bekende de cabaretier in een interview. ‘Maar de comedian Eddie Murphy vond ik heel grappig. Directer, gevaarlijker, dicht op het publiek. Die vorm sprak me lange tijd meer aan dan cabaret. Nu zie ik steeds meer de waarde van cabaret: de vrijheid om jezelf anders uit te drukken. Dat prikkelt, omdat daardoor andere aspecten van mij naar boven komen. Het is stimulerend om bijvoorbeeld een scène te spelen, een gedicht voor te dragen dat niet perse grappig is, of spanningen op te roepen door stiltes. Maar naast cabaret zal ik altijd blijven stand-uppen, want dat zie ik niet alleen als een opstapje naar een theaterprogramma.’

Zijn spel lijkt eigenlijk niet eens zozeer op dat van een ‘authentiek’ stand-upper die met improvisaties voortdurend contact maakt met het publiek, eerder op een jongen die zonder al te veel opsmuk maar erg meeslepend zijn eigen verhaal weet te vertellen. Wat raakt en verbaast is de herkenbaarheid van de verhalen die hij opdist, die hij combineert met bizarre gedachtespinsels. En met een groot verbeeldingsvermogen. Goedemondt neemt geen genoegen met de werkelijkheid, maar redeneert nog even door. En dat beeldt hij uit met de juiste mimiek, bewegingen en stemmetjes, die nog extra flatteren door zijn zuidelijke tongval. In inhoudelijk opzicht zijn zijn programma’s niet bijster bijzonder. Er is doorgaans geen moraal, noch een diepere gedachte uit te destilleren. Goedemondt rijgt losse opmerkingen en observaties uit het leven van alledag aan elkaar, maar zodanig dat eruit blijkt dat hij nogal onhandig is in de omgang – maar ook dat is wellicht een trucje. Een leuk trucje, dat wel.

Ronald Goedemondt is met Binnen de lijntjes te zien op 5 januari in PePijn en op 8 en 9 april in Theater Diligentia. Meer informatie: www.theater-diligentia.nl of www.ronaldgoedemondt.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s