Cabaret als rock ’n roll

Begijn Le Bleu in Een Beschaafde Jongen

Hij noemt zijn optredens bij voorkeur ‘humorvoorstellingen’. ‘Cabaret’ vindt hij vaak niet meer dan opzichtig en gewichtigdoenerij. “Bij ons in Vlaanderen valt cabaret grotendeels samen met rock ’n roll, bij jullie is het na, zeg 150 jaar, zowat tot een edele kunstvorm verheven en bijna een economie op zichzelf geworden – en zo wordt er bij jullie ook over gedaan en gesproken”, aldus de kritische Belg. “Jullie hebben opleidingen voor cabaret en theaters die uitsluitend cabaret tonen, bij ons is de kroeg de  plaats waar de programma’s worden ontwikkeld.” Le Bleu, die in 2005 als exponent van de toen al veelgeroemde ‘Vlaamse golf’ op glorieuze en verrassende wijze het Rotterdamse Camerettenfestival op zijn naam schreef, is dan ook benieuwd naar de aanstaande overtocht die hij met zijn nieuwe programma Een Beschaafde Jongen naar Nederland gaat maken. “Het Vlaamse gehoor verschilt hemelsbreed van het Nederlandse. Het publiek in Nederland reageert anders en Vlamingen lachen soms om heel andere dingen dan Nederlanders. Als ik in Nederland speel is het daarom voor mij altijd even spitsroeden lopen, even zoeken naar de juiste toonsoort. Een artiest is de bougie, wat hij of zij doet is de vonk, het publiek versterkt die vonk, zodat de motor begint te draaien. Het aandeel van een publiek is dus heel groot.”

Le Bleu – in het echt Timothy Begijn – staat bekend als virtuoos verhalenverteller. ‘Het beste tragikomische theaterwerk ooit gezien’, blokletterde De Standaard in België. Maar hij zegt het roer danig te hebben omgegooid en zichzelf min of meer opnieuw te hebben uitgevonden: “Ik heb mijn eigen format, mijn vingerafdruk gewijzigd. Dat komt ook doordat ik een half jaar geleden al dacht dat ik mijn nieuwe programma klaar had. Bij nader inzien bleek dat in het geheel niet. Ik ben dus als een razende opnieuw aan de gang gegaan. Als vanouds vertel ik verhaaltjes en komen er verschillende typetjes naar voren, maar ik ben er, bijvoorbeeld, mee gestopt om een boodschap in mijn voorstellingen te verweven. Mensen komen naar mij kijken om een avondje te kunnen lachen of zich te verbazen. Dat is al mooi genoeg. Humor is altijd mijn ding geweest. Het geeft voldoening om een publiek aan het lachen te brengen.”

In Een Beschaafde Jongen is Begijn Le Bleu uiteraard een keurig opgevoede jongen. “Net als u en ik”, licht hij toe. “Altijd op tijd. Proper gewassen. Spreekt met twee woorden.” Gaandeweg raakt deze welgemanierde boy verstrikt in een duister web van verlangens, driften en instincten. “Hoe ze ons tegenhouden of voortstuwen, verraden of zich verbergen in de krochten van onze ziel, daar gaat de voorstelling over.”

Begijn Le Bleu is op donderdag 27 en vrijdag 28 januari te zien in PePijn. Meer informatie: www.theater-diligentia.nl en www.begijnlebleu.be.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s