De vaderlandse flipperkast ontvlucht

Toneelgezelschap Monk speelt Soybomb

‘Je kunt tegenwoordig geen scheet meer laten’, zegt Bas van Tichelen, schrijver en polemicus in Noord, ‘of er is wel weer een of andere bevolkingsgroep die zich dan op z’n pik getrapt voelt.’ De Nederlander is zijn vaderlandse flipperkast ontvlucht als gevolg van enkele doodsbedreigingen die aan zijn adres zijn geuit.

Noord is niet per se een anti-Wilders-voorstelling”, zegt regisseur Ellen Goemans, “zijn naam valt niet in het stuk. Maar als je een actuele voorstelling wilt maken, dan kun je niet om zijn tegenwoordigheid heen.” Volgens de Haagse acteur en regisseur wordt Noord van SoyBomb – een volle dochter van toneelgezelschap Monk – evenwel geen zwaar op de hand liggende actualiteitenrubriek, maar juist en veeleer een geestige, absurdistische voorstelling, waarin het vooral draait om de onderlinge verhoudingen van een groep vrienden die gezamenlijk noordwaarts is neergestreken. Hun conversaties strekken zich uit van geld en geweld tot lifestyle-dilemma’s, praktisch idealisme en de laatste complottheorieën. “Het gaat om de gruwelijke poses die ze aannemen en de naargeestige sfeer die ze oproepen en waarin ze lijken te gedijen. Ze geven enorm af op het politieke klimaat in Nederland. Ze hebben niet veel op met het milieu, maar zitten ondertussen prinsheerlijk op rendierhuiden in hun tijdelijke onderkomen te Finland, waar ze aan de rand van de poolcirkel hun met aandelenzwendel warmpjes bijeenvergaarde  eurocenten tellen, en elkaar wat korzelig de maat te nemen met vragen als: wat is beter te regeren, zwakke mensen of sterke mensen?”

Ellen Goemans heeft als acteur zojuist een serie uiterst succesvolle voorstellingen van Freetown bij theatergroep Dood Paard achter de rug. Ze speelde eerder dit seizoen ook in Postkantoor van SoyBomb, in feite een voortzetting van theatergroep Monk. Met het project SoyBomb startte de groep aan het begin van dit seizoen een reeks voorstellingen op over tegenculturen, meelopers, underdogs, en antihelden. Noord, een nieuwe tekst van Rutger Kroon en Joachim Robbrecht, is daarvan de tweede in de reeks. De voorstelling wordt opgebouwd uit een aantal losse scènes, en is, zo zegt de Haagse, ‘losjes’ gebaseerd op het minder bekende werk Noord van de Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline. Met name dit werk bleek een dankbare bron van inspiratie, en dan vooral de altijd al kenmerkende pikzwarte humor waarmee hij verslag doet van de strijd om het bestaan die steevast in zijn romans wordt geleverd. “Het gaat ons vooral om de sfeer die van zijn werk uitgaat, meer dan dat we letterlijke teksten van hem in de voorstelling verwerken. Céline wilde de banaliteit, absurditeit en hypocrisie van de mens tonen, en dat is precies wat wij in Noord ook willen bereiken .”

Noord is op vr 28 en za 29 januari te zien in de Koninklijke Schouwburg. Meer informatie op www.ks.nl en www.soybomb.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s