Gekuifd cartoonjoch Timmy Turner zet de boel op stelten

Stella Den Haag in Theater aan het Spui

Liefst 20.000 vierkante, authentieke Lego-blokjes komen op de proppen en een manshoge, levensgrote – gekostumeerde – sint-bernardshond pak domineert het podium in Werner eet zijn schoen op, een aanstekelijke en knotsgekke jeugdtheatervoorstelling (6 +) die heatergroep Stella Den Haag, het gezelschap dat voorstellingen maakt voor kinderen en volwassenen, in samenwerking met Kopergietery maakte.

“Als ik een eigenschap van een hond zou mogen overnemen, dan is dat trouw”, zegt Gregory Caers, de vleesgeworden sint-bernardshond Borisboef in de voorstelling. Voor Erna van den Berg, de regisseuse van de voorstelling, is dat ‘het vermogen tot ruiken’. Het van oorsprong Zwitserse hondenras staat min of meer centraal, maar Stella’s theaterstuk lijkt toch vooral geïnspireerd op de cartoons die op Nickelodeon te zien zijn, de tv-zender die vooral jonge kinderen dagelijks en vrijwel volcontinu in de greep houdt. “De cartoons op die zender zijn niet alleen ontzettend grappig: onderhuids tonen ze – zoals vele cartoons – de hardheid van het leven. In die zin vind ik ze soms bijna filosofisch te noemen, net zoals sommige sprookjes dat ook zijn”, opent Van den Berg. “Frappant is het ADHD-tempo dat uitgaat van de cartoons, en dan met name van de animatiefilmpjes met Timmy Turner en de inmiddels tot wereldster uitgegroeide geelhuidige rechthoekige zeespons Sponge Bob. Vooral de cartoonserie Fairly Odd Parents met Timmy Turner, het tienjarige broekenmannetje met een roze petje en hazentanden, zijn mijns inziens een pure ode aan de fantasie. De avonturen, geluiden en kleuren gutsen over het scherm en buitelen in sneltreintempo over elkaar heen. Timmy Turner is uiterst grappig. Niemand neemt het digitaal tot stand gekomen joch serieus, en continu moet hij opboksen tegen volgens hem stupide volwassenen. Alles wat hij aanraakt of uithaalt ontaardt steevast in een enorm chaotische puinzooi.”

Werner eet zijn schoen op is een voorstelling waarin de grens tussen waarheid en fantasie soms nauwelijks te ontdekken valt. In de voorstelling is het jongetje Werner alleen thuis met zijn hond Borisboef. Geheel tegen zijn zin komt het zestienjarige buurmeisje Vicky een oogje in het zeil houden omdat zijn vader en moeder weg zijn. De oppas werkt aanstekelijk op Werner. Als hij zich tijdens zijn spel gaandeweg verliest in zijn stripheld Timmy Turner, richt hij een enorme ravage aan, die alle betrokkenen ervan laat dromen dat alles weer rustig zal zijn.

Werner eet zijn schoen op is gemaakt is in samenwerking met de Kopergietery, een Vlaamse jeugdtheatergroep die erom bekend staat dat zij een tamelijk fysieke manier van spelen kiest. “Zij wilden meer poëzie en verstilling in hun voorstellingen aanbrengen, en kwamen in hun speurtocht daarbij bij onze artistiek leider Hans van den Boom uit, en vroegen hem een tekst te schrijven. Volgens Kopergietery weet Van den Boom als geen ander datgene te verwoorden en verklanken wat vaak zo moeilijk te verwoorden is. “Nederlandse kinderen reageren met meer gelach”, vergelijkt Van den Berg na enkele speelbeurten de verschillen tussen Vlaanderen en Nederland.” Lachend: “Misschien is de tekst dan toch ‘Hollandser’ dan we dachten.”

Van de week reisde Stella Den Haag af naar het Australische Adelaide voor het festival Come Out. De groep speelt daar tot en met 1 april op uitnodiging van de organisatoren de Engelstalige versies van Vile Child (Vuil Kind) en Thick Skinned Things (Dikke Huid van Dingen). “Terwijl Werner eet zijn schoen op hier in Den haag te zien is, zit ik juist in het vliegtuig op weg naar huis. Ik kan er dus niet bij zijn. Zeker, dat is inderdaad een vreemde gewaarwording.”

Stella Den Haag & Kopergietery met Werner eet zijn schoen op is op vr 1 en za 2 april te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie: www.stella.nl. Reserveren: (070) 346 52 72.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s