De weg van het zwaard

Een kunstzinnige zelfmoord

Het immer schilderachtige Haagse literaire minitheater Branoul besteedt aandacht aan leven en werk van de radicaal-subversieve Japanse schrijver Yukio Mishima. Eerst door een opwarmronde, en verderop dit jaar door een voorstelling waarin de zonderlinge kunstenaar centraal staat.

Een van Branouls aankomende producties is Yukio’s Droom. Die gaat over de laatste dagen voor de rituele en bijna kunstzinnige zelfmoord die de Japanse alles-kunstenaar Mishima pleegde. We zien hem straks bij Branoul ten tijde van de voorbereidingen die hij treft voor zijn bizarre actie. Ook neemt hij in het stuk en passant afscheid van de nietsvermoedende mensen om hem heen. Bij wijze van voorproefje zullen begin mei in Branoul enkele scènes worden gespeeld. Daarnaast is er een lezing over leven en werk van Mishima, worden fragmenten vertoond uit de film die de Amerikaanse regisseur Paul Schrader over Mishima maakte, en zal uit Mishima’s romans worden voorgedragen. Ook zal er live Japanse muziek worden uitgevoerd.

Mishima, die in Japan niet alleen bekend stond als romanschrijver, maar ook als acteur, bodybuilder, fotomodel, toneelschrijver, filmregisseur, acteur, homoseksueel, narcist en poseur, is behept met een obsessie met schoonheid, liefde en dood, zo blijkt uit zijn boeken. Thema’s die hij schetst tegen de achtergrond van een naoorlogs vernietigd Japan, dat in staat van wederopbouw verkeert en meer en meer erg naar het Westen neigt.

In november 1970 ging de Japanse schrijver en Nobelprijskandidaat Yukio Mishima met leden van zijn eigen extreem-nationalistische privé-leger, de Tatenokai, over tot de bezetting van het hoofdkantoor van de Japanse Zelfverdedigingskrachten in Tokio. Zijn leger verzette tegen de invloed van het Westen en pleitte voor herwaardering van de Bushido, de code van de samoerai die draaide om onvoorwaardelijke trouw aan de Japanse cultuur en daardoor ook aan de keizer. Hij verlangde dat de nationale strijdkrachten naar zijn toespraak luisterde – maar dat bleek niet geïnteresseerd. Mishima en één van zijn volgers pleegden hierna seppuku (hara-kiri), rituele zelfmoord. In het kantoor van een gegijzelde legergeneraal bracht Mishima zichzelf op de wijze van een oude samoerai een fatale buikwond toe en liet zich onthoofden, tot ontsteltenis van de velen die zijn eerdere verwijzingen daarnaar als aanstellerij hadden afgedaan.

Voorproefje van Yukio’s Droom van Yukio Mishima van do 5 t/m za 7 mei in Theater Branoul. Meer informatie: www.theaterbranoul.nl. Telefonisch reserveren: (070) 365 72 85.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s