Een vijand die door de kieren muist

Nederlands Blazers Ensemble brengt muziektheater op tekst van Ilja Leonard Pfeijffer

‘Man allstnd vrgzl RUSTIG TYPE zkt met spoed zlfst woonruimte zonder ramen’. Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE), een van de toonaangevende ensembles in Nederland als het om nieuwe muziek gaat, kijkt graag over de rand van de traditionele concertpraktijk en waagt zich geregeld aan multimediale muziektheaterproducties. Ook Het vreemde verhaal van meneer K of De quizmaster is zo’n voorstelling die verschillende kunstvormen verenigt.

Hoofdmoot voor het stuk van het 25-koppige blaasgezelschap, dat onlangs toerde door Jordanië en de Westelijke Jordaanoever, vormt de gelijknamige monoloog die de Nederlandse dichter, romancier, essayist en wat niet al Ilja Leonard Pfeijffer in opdracht van het NBE schreef. “Met zo’n titel gaan de gedachten inderdaad al snel uit naar Kafka,” erkent Bart de Vrees, die tekent voor het concept en de muziek van de voorstelling, refererend aan de titel. “Niet geheel ten onrechte, want Pfeijffers tekst gaat over een man die veroordeeld is tot een bestaan in een uiterst beperkte leefruimte, over een man die zich in zichzelf opgesloten zit door de psychoses die bezit van hem nemen, en die volslagen paranoïde lijkt.” In de achtervolgingswaanzin schemert het legendarische personage Josef K. van Kafka door; terwijl het element van de beperkte ruimte doet denken aan Kafka’s beroemde verhaal De Gedaanteverwisseling, dat  zich afspeelt in de begrensde ruimte van de kleine slaapkamer van Gregor Samsa. “Maar in Ilja’s stuk zit wat mij betreft ook een vleugje Susskind”, vervolgt De Vrees. “De hoofdpersoon in Het Parfum is – net als de quizmaster in ons stuk – bezeten en in zichzelf gekeerd. Van de quizmaster, een rol voor acteur Ids van der Krieke, is trouwens niet duidelijk of hij inderdaad een ‘verdachte’ is, of dat hij gaarkookt in zijn eigen hersenspinsels, die als een vijand door de kieren muist”, vertelt De Vrees.

“De tekst van Pfeijffer verschaft me precies genoeg vrijheid om er lekker mee aan de gang te gaan,” vertelt De Vrees, “maar is aan de andere kant toch ook dwingend en raadselachtig genoeg om wie dat wil, er zijn eigen gedachten over te laten ontvouwen.”

De ondertitel  van de voorstelling, De quizmaster, heeft volgens De Vrees betrekking op het beroep van de doorgedraaide man die in het stuk centraal staat. “Pfeijffer heeft zich bij het modelleren van zijn tekst onder meer gebaseerd op passages uit tv-quizzen. De rol van quizmaster is wrang, omdat hij als mediafiguur door diezelfde media wordt afgeserveerd.”

De muziek voor het stuk schrijft De Vrees, componist en slagwerker, zelf. “Het wordt nieuwe muziek ja, muziek die op zichzelf staat en soms wat abstract lijkt. Maar ik baseer me wel op de poëtische structuur die Pfeijffer in zijn tekst heeft aangebracht. Vergeet trouwens niet het aandeel van beeldend kunstenaar/componist Pé Okx. In het stuk prikkelt en bespeelt hij op zijn eigen en onverwachte wijze de zintuigen met (video)installaties.”

De Vrees, die al vaker met het Nederlands Blazers Ensemble samenwerkte, omschrijft zichzelf als ‘iemand die zich graag verschuilt achter zijn noten’. “Begrijp me goed: Ik wil vanuit deze comfortabele positie ontroeren, maar ook toekijkers op het andere been te zetten, hen verontwaardigen of desnoods een leuke avond bezorgen.” De Vrees, die klassiek slagwerk en compositie aan het conservatorium van Amsterdam studeerde, speelde bij verschillende symfonieorkesten en ensembles, maar heeft zijn werkterrein verlegd naar theater- en dansvoorstellingen, improvisaties, elektronische muziek en soloprojecten. “Binnen de klassieke muziek is er behoefte aan ruimte voor experiment, een plek om elkaar te ontmoeten en te werken buiten de vaste formats die de huidige concertpraktijk nog steeds bepalen. Een jazzclub voor klassieke muziek zou ik willen, waar ruimte is voor experiment, ontmoeting, onverwachte samenwerkingen, een plek waar ook het publiek graag komt, omdat er een open sfeer heerst.”

Nederlands Blazers Ensemble met Het vreemde verhaal van meneer K of De quizmaster is op wo 18 mei te zien in Theater De Regentes. Meer informatie: http://www.nbe.nl. Kaarten reserveren: (070) 3637798.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s