‘En kijk, ik ben weer onverwacht die jongen van een jaar of acht’

Sfeervol cabaret chantant van Hans Steijger en consorten

‘Jongens waren we – maar aardige jongens. Al zeg ik ’t zelf. We zijn nu veel wijzer, stakkerig wijs zijn we, behalve Bavink, die mal geworden is.’ Nescio’s fameuze openingszinnen uit Titaantjes zijn ook zomaar te rijmen met het nieuwe programma van ‘vijftigers’ Hans Steijger, die met consorten Frans de Leef, beeldend kunstenaar, ‘Haegse kacker’, zelfbenoemd Haags cultuurzigeuner alias columnist, alsmede bekend van het populaire Zwingcafé in Theater De Regentes, en met de ongekroonde Haagse koningin van het levenslied, zangeres Jeannette Scheffer met Carpe Diem een aloud cabaret chantant-programma presenteert in PePijn.

Steijger – met dik over de 140 liederen over Den Haag ruimschoots koploper in het genre – presenteert met bovengenoemd tweetal een gevarieerd liedjesprogramma, dat naast een selectie van liedjes uit het Nederlands cabaret, aangevuld wordt met hits uit het repertoire van Hans Steijger. Steijger: “In dit intieme programma staat Den Haag niet centraal, evenmin zal de stad ontbreken. Het motto van de avond is: genieten tot het bittere eind”. Inhoudelijk gaat het programma over ‘vrolijk oud worden’, aldus Steijger, waarbij hij ‘oud’ definieert als ‘de generatie die de jaren zestig precies heeft meegemaakt.’ Steijger: “Het is een programma  vol verdriet en vooral vreugde – met de blik vooruit. Kom en zing – het leven is een feest !”
De selectie van liedjes die ten gehore worden gebracht werd samengesteld op basis van de trefwoorden puur, genieten, gein, jaloezie, passie, verlangen, melancholie en liefde en wordt doorsneden door een enkele column van De Leef, die hij in hoogsteigen persoon voordraagt. Steijger en de andere twee kijken in het programma terug op hun leven en op het leven van hun generatiegenoten.  In de fifties waren we ukkies, dus daar zeggen we niet veel over. De sixties werden vooral getekend door het Kurhaus en de Rolling Stones, terwijl de jaren zeventig  aaneen hingen van relaties, studie en vooral van ‘groter worden’. In de jaren tachtig wordt hier en daar voor het eerst wat minder, en walst Tsjernobyl over ons heen. “ Toch weigert hij zichzelf als een nostalgicus te zien: : “Iedereen is op individueel niveau in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor z’n geluk. Dat heeft in essentie te maken met het maken of laten van keuzes. Zie ons vooral niet als oude zakken.” Steijger haalt woorden aan van zijn eigen nummer 1-hitsong over de Residentie: “Zonlicht op het Malieveld / Lente op het Plein / Den Haag mijn stad op nummer één / en ook al moet ik morgen ergens anders heen / dan ga ik als een speer terug /  ik krijg al heimwee bij de Hoornbrug”. Mijn beste tijd begint vandaag, bedoelt Steijger met Carpe Diem maar te zeggen. “Ga er steeds vanuit dat alles prettiger wordt. En daarom de blik vooruit. Mens, durf te leven!” Steijger en consorten werken overigens aan een ingekorte versie die waar dan ook gespeeld en gezongen kan worden.

Carpe Diem met Hans Steijger, Jeannette Scheffer en Frans de Leef in Theater PePijn van vr 13 t/m zo 15 mei. Meer informatie: http://www.diligentia.nl . Reserveren: T (070) 3610540.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s