Muzikale boottocht met electronisch POW Ensemble

Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hi(c) (a)nda thu uuat unbidan uue nu.

Was het misschien een verzuchting van een Vlaamse monnik die als kopiist van Latijnse en Oudengelse teksten werkte in een klooster in Engeland, en die bij zijn onderricht aan een jonge landgenoot zijn heimwee naar zijn vaderland in deze variatie op Jezus’ woorden ‘De vossen hebben hun holen en de vogels uit de lucht hun nesten’ uitte in zijn eigen taal ? De regels werden omstreeks het jaar 1100 geschreven en worden gezien als het vroegste (Oud)Nederlands dat we kennen. Letterlijk staat er: Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij; wat wachten we nu. Het zijn waarschijnlijk twee regels uit een toenmalig liefdesliedje.

“Daarmee is het de oudste Nederlandstalige lovesong,” vertelt Luc Houtkamp, computercomponist en artistiek leider van het Haagse POW Ensemble. De woorden uit dit minnedichtje zijn voor Houtkamp en diens voor deze gelegenheid als kwartet opgetrokken vierkoppige elektronische POW Ensemble aanleiding voor een concertreis door Duitsland én een unieke want eenmalige boottocht door Den Haag onder de titel Vogels en Nesten. “We vieren binnenkort ons tienjarige bestaan”, vertelt Houtkamp. “Dit is het eerste bijzondere programma in dat licht en vormt de opmaat tot een klein festivalletje in het najaar.”

Het idee voor de unieke bootreis dwarrelde al langer door het hoofd van Houtkamp. “Vanaf mijn woning aan de Bocht van Guinea, op zo’n 50 meter van de standplaats van de rondvaartschuiten van De Ooievaart, zie ik dagelijks hun boten vertrekken. Het leek me bovendien leuk om eens tegen de trend van de dag van vandaag in eens iets kleinschaligs en zelfs elitairs te maken. Er kunnen namelijk al met al slechts 20 mensen mee.”

Terwijl het ensemble naar hartenlust concerteert op een van de Ooievaart-schuiten, vaart die langs een aantal interessante plekken in Den Haag. Keerpunt van de route is het historische Hofwyck van Huygens en de Muiderkring in Voorburg, waar een korte tussenstop zal worden gemaakt. Het wordt een middag, waarop, onder het genot van een hapje en een drankje, liederen over de liefde ten gehore worden gebracht. “Liefdesliederen die komen uit alle tijden en culturen, het liefdeslied is bij uitstek van alle tijden”, aldus Houtkamp. “We willen in dit concertprogramma, dat we eind juni en begin juli ook in Duitsland spelen, onderzoeken hoe de breekbare liefdesmuziek zich verhoudt tot de rationele wereld van de computermuziek die wij als ensemble gewend zijn te maken.” De ogenschijnlijke tegenstelling tussen oud (een compositie van John Dowland) en nieuw (composites van Houtkamp en Guy Harries) is het uitgangspunt voor een confrontatie tussen oeroude en hedendaagse instrumenten. In de ensemblebezetting is daarom naast een uitgesproken elektronisch instrumentarium plaats ingeruimd voor blokfluit, saxofoons en cello. “Hopelijk laten we niet al te veel vogels opschrikken. Zolang we boven het geluid van de motor van de boot uitkomen, vind ik het al prima. Het misverstand is helaas dat veel mensen denken dat elektronische muziek altijd hard moet zijn.”

Boottocht Vogels en Nesten door POW Ensemble op zo 5 juni, met Luc Houtkamp (saxofoons, computer), Guy Harries (zang, computer, fluit), Erik Bosgraaf (blokfluiten) en Jacqueline Hamelink (zang, cello). Meer informatie en reserveren via www.powensemble.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s