Theater De Regentes bundelt talent in PIEK!

Van Ketelhuis tot Het Diepe

Het Haagse Regentessekwartier bulkt van talent. In PIEK! krijgt een aantal podiumkunstenaars de gelegenheid dat talent tot uitdrukking te brengen in een gezellig en feestelijk programma, dat zich afspeelt in Theater De Regentes.

PIEK! is een piek-ervaring in tijden van eurocrises op weg naar de feestdagen ,” grapt Laudie Vrancken van Theater de Regentes over de op stapel staande feestelijke avond in theater en ‘cultuuranker’ De Regentes aan de Haagse Weimarstraat. Voor de gelegenheid van PIEK! wordt het gehele theater ondersteboven gespeeld – van Grote tot aan Kleine zaal en van Ketelhuis en Het Diepe tot aan de dansstudio van het aloude, gewezen zwembad – terwijl de foyers van het theater in gezellige kerstsferen zullen worden gehuld. “Het bijzonder van de avond zit ‘m, naast de kwalitatief hoogstaande optredens, in het feit dat de optredende artiesten stuk voor stuk wonen in het Haagse Regentessekwartier”, weet Vrancken. “Het Regentessekwartier is echt een bijzondere buurt, het loopt hier over van kunstzinnig ingestelde mensen. Het leuke van PIEK! is nu dat bezoekers en tal van artiesten die elkaar al zouden kunnen kennen van de supermarkt elkaar hier kunnen ontmoeten, in een informele maar kwalitatief hoogstaande setting, en in een theater dat graag een ontmoetingsplek is.” Daarnaast hoopt zij op spannende artistieke ontmoetingen en kruisbestuivingen her en der. “Het zou leuk zijn als, bijvoorbeeld, choreografe Cora Bos-Kroese en het Haagse tango-ensemble Orquesta Tipica del Mosa die avond zouden besluiten om in de toekomst eens gezamenlijk een voorstelling te gaan maken.”

De avond bestaat uit vijf totaal verschillende, omstreeks vijftien minuten durende en kleinschalige optredens die achtereenvolgens door het in groepen opgedeelde publiek worden bezocht. Op stapel staan optredens van het klassiek georiënteerde maar naar concertvernieuwing strevende Matangi Quartet, het jonge, energieke DanceMixTheatre (DMT) en het al genoemde Orquesta Tipica del Mosa, het grootste tango-amateurorkest van Nederland. Uiteindelijk komen alle bezoekers samen in de Grote zaal, waar ze voorafgaand aan een spetterend afsluiten van DJ TigraT een bijzonder optreden van ex-NDT-coryfee en choreografe Cora Bos-Kroese (‘Ik woon om de hoek’) met haar buurtbewoonster, de uit Irak afkomstige maar in Syrië opgegroeide zangeres Baider al Basri plaats vindt, een optreden dat in aanleg werd gemaakt en uitgevoerd ter ere van het toenmalige vijftigjarige jubileum van het Nederlands Dans Theater in september 2010. Cora: “Baider al Basri is werkelijk een vrouw apart. Haar familie, die uiterst muzikaal is en sinds 1997 in Den Haag woont, beschikt over een fenomenale stem waarmee ze onwaarschijnlijk mooi zingt. Bovendien beschikt ze over een heel mooie, sensuele uitstraling. Een cd met oosterse orkestmuziek die van haar is opgenomen is in voorbereiding.”

Bos-Kroese tekent ook voor een van de andere optredens op de Regentes-route van die avond, door een fragment te tonen uit de première van haar nieuwe duet Amor. “Het stuk gaat over het blinde vertrouwen van twee mensen,” zegt Cora Bos-Kroese. “Het uiterst aan elkaar vertrouwde koppel en net als Bos-Kroese eveneens voormalige NDT-dansers Sabine Kupferberg en David Krugel vertelt hun geschiedenis.” In de voorstelling Amor, die van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 december de première beleefde in de Waalse Kerk aan het Noordeinde in Den Haag, werden de bewegingen van de voormalige NDT-sterren omlijst met voordrachten van Firma MES-actrice Lindertje Mans. Zij las gedichten van Ilja Leonard Pfeijffer voor.

PIEK! is een goed voorbeeld van een nieuwe weg die theaters in de toekomst vaker zullen bewandelen, meent Laudie Vrancken. “De avond is min of meer spontaan ontstaan. Het zijn allemaal artiesten die geregeld van de repetitiefaciliteiten van De Regentes gebruik maken die wij ze bieden. Op deze manier willen zij iets voor ons terugdoen.”

PIEK! door Theater De Regentes met het Matangi Quartet, C-Scope, DMT, Orquesta Tipica del Mosa, Baider al Basri en DJ TigraT op wo 21 december. Meer informatie en online bestellen: www.deregentes.nl. Telefonisch reserveren: (070) 363 77 98.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s