‘Als een dronken lor door het leven’

Marleen van der Loo als Vrouw Koster in Kruimeltje

“Vrouw Koster is in mijn ogen een wat zielige vrouw die het slachtoffer is geworden van de omstandigheden waarin ze te verkeren is gekomen”, zegt Marleen van der Loo. Zij geeft in de musical Kruimeltje vorm aan de rol van stiefmoeder van het aandoenlijke geesteskind van schrijver Chris van Abcoude uit 1923. De rol van Vrouw Koster staat Hagenaars wellicht nog levendig voor ogen omdat die in de filmversie werd vertolkt door de vorig jaar overleden Appel-actrice Sacha Bulthuis. De film heeft Van der Loo niet gezien: “Ik vind het fijn om research te doen, maar een rol kleur ik graag blanco in, anders voel ik me belemmerd om die naar eigen inzicht te ontwikkelen. Dat er een boek, een film, en nu een musical van gemaakt is, vind ik geen enkel bezwaar. Je kijkt er immers toch ook steeds naar uit als er een nieuwe versie van Hamlet uitkomt?”

Volgens Van der Loo mist Vrouw Koster de intelligentie om haar eigen frustraties in banen te leiden. “Ze reageert dat af op Kruimeltje en gaat daarom al te vaak als een dronken lor door het leven. Zo stuurt ze Kruimeltje in een woede-aanval de straat op en mag hij pas weer bij huis en haard terugkomen als hij voldoende geld heeft vergaard om zijn eigen kost en inwoning te betalen.” Kruimeltje, een olijke, innemende straatjongen van 10 jaar, heeft geen vader of moeder, geen broers en zusters, en dreigt voor galg en rad op te groeien. Ooit is hij als baby door zijn moeder achtergelaten bij vrouw Koster. Vaak voelt Kruimeltje zich eenzaam, maar het is ook een taaie. “De musical geeft een mooi tijdsbeeld”, meent Van der Loo, “Het is de romantiek van het straatbeeld anno 1912 in een Nederlands havenstadje, met mooie kinderkopjes en zo.”

Van der Loo, in [1995] winnares van de tv-hit Op zoek naar Evita, straalde in de gelijknamige musical, maar ook in talloze andere musicals, onder meer in de theaterhits Cats, 1953 en Mamma Mia. Verleden jaar kreeg ze een nominatie voor voor de John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical, voor haar aandeel in Vloed. In Kruimeltje vond ze evenwel een nieuwe uitdaging. “Normaal word ik, als zijnde een lyrische sopraan in het bezit van blond haar en blauwe ogen, algauw gecast voor ‘lieve’ moederrollen. In Kruimeltje mag ik van regisseur Carolien Frerichs een slechterik spelen, een meer extreme kant van mezelf laten zien, mag ik graven naar het slechte in me, en dat is fijn om eens te kunnen doen. Daar komt bij dat de rol van Vrouw Koster bepalend is voor de manier waarop Kruimeltje in het stuk door het publiek wordt gezien. En ik kan in deze musical mijn ei bovendien op verschillende manieren kwijt, want na de vroege dood die Vrouw Koster overkomt, ben ik in nog tal van andere rollen te zien. Maar let vooral ook op de kinderrollen. De kinderen die meedoen in deze musical leveren echt een ongelooflijke prestatie.”

Kruimeltje (6+) door REP is te zien in de Koninklijke Schouwburg van di 3 tot en met do 5 januari. Meer informatie en online reserveren: www.kruimeltje.nl en www.ks.nl. Reserveren: T 0900-3456789.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s