‘Bordkartonnen omgeving, bordkartonnen karakters’

Han Oldigs als Mr. Hannay in the 39 Steps

Het Thriller Theater speelt de eerste in een reeks van drie voorstellingen die gewijd is aan het werk van de suspense-cineast bij uitstek, Alfred Hitchcock. Han Oldigs speelt het hoofdpersonage Richard Hannay in de theaterversie.

Lekker puzzelen wie de moordenaar is: liefhebbers van Britse whodunits zijn goed af. De romantische spionagefilm The 39 Steps van Alfred Hitchcock, waarin een onschuldige man wordt beschuldigd van moord en op de vlucht voor de politie betrokken raakt bij allerlei spionageactiviteiten, wordt bij het Thriller Theater een hilarische, zelfs spectaculaire theaterversie, compleet met wilde achtervolgingen, ontsnappingen en een vliegtuigcrash! Vier acteurs (Han Oldigs, Peggy Vrijens, Joep Onderdelinden en Nico de Vries) spelen op hilarische wijze tientallen rollen.

“Veertien kilo”, zegt Han Oldigs. “Teneinde deze rol goed te kunnen spelen, ben ik veertien kilo afgevallen. Hoe? Door de combinatie van de helft te eten van de hoeveelheid die ik normaal eet, door bijna geen alcohol te gebruiken en door veel te bewegen. Waarom? Er zit flink wat fysieke waaghalzerij in deze voorstelling. Het is oppassen geblazen. Zo spring ik onder meer door een raam en doe ik een balanceeract op een twee meter hoge ladder. Ik meende daarom dat ik maar beter goed getraind en slank zou zijn, ook al doe ik al vijftien jaar aan aikido, een Japanse krijgsdiscipline en bewegingsleer ineen met een filosofische inslag.”

Oldigs, alias Mr. Richard Hannay uit Hitchcocks vooroorlogse film The 39 Steps (1935), is niet van huis uit een fan van thrillers. “Ik kan me herinneren dat ik op mijn tiende Hitchcocks Psycho zag. Vreselijk spannend en eng. En daarna heb ik wel wat horrorfilms gezien, zoals Friday the 13th, de gruwelijke filmserie over een massamoordenaar, van regisseur Sean Cunningham. Maar ik ben niet echt een verslinder van het genre, ook thrillerromans lees ik niet veel.” Wat hem vooral aansprak in de toneelversie van The 39 Steps door het Thriller Theater was het feit dat voormalig ‘Echte Man’ Bruun Kuijt de regie zou gaan doen. “Ik ken hem al langere tijd. Met hem heb ik onder meer in 1995 de productie Het Mysterie van David Copperfield gemaakt.”

Bij het zien van Hitchcocks filmversie van The 39 Steps, oorspronkelijk een roman van de Schotse schrijver en geheimagent John Buchan, bekroop Oldigs een gevoel van gedateerdheid. “Bordkartonnen omgeving, bordkartonnen karakters”, zegt Oldigs. Maar de theaterversie die wij spelen, een bijna letterlijke kopie van de productie die in 2005 in het Londense West End in première ging en later ook op Broadway werd gespeeld, hangt aaneen van virtuositeit in spel en in personagewisselingen. Er gebeurt heel veel in korte tijd, en met beperkte middelen wordt een universum gecreëerd. Zoals een aantal kisten dat een trein verbeeldt, een houten cirkel die voor een autostuur staat en een houten deur die uiteindelijk als bed dienst doet.” De sfeer die uit de productie spreekt is er een die doet denken aan de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. “Dat is ook te danken aan de soundscore die Bruun Kuijt voor deze productie maakte”.

Thriller Theater met The 39 Steps is op za 7 en zo 8 januari (matinee) te zien in de Koninklijke Schouwburg. Meer informatie: www.thrillertheater.nl en http://www.ks.nl . Telefonisch toegangskaarten reserveren: 0900-3456789.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s