Voel je vrij in Freetown

Lies Pauwels speelt op seks beluste toeriste in West-Afrika

‘Een heel jaar inspannen, en mag ik dan niet een keer ontspannen, een keer onbekommerd aan het slechte?’ Thailand, de Filippijnen, Ghana. “Een seksvakantie roept bij mij toch wel vragen op”, zegt de Vlaamse actrice Lies Pauwels van theatergroep Dood Paard. “Daar schuilt soms wel een beetje kolonialisme in. Hypocriete liefdadigheid ook, ter ere van de maakbaarheid van eigen plezier en vertier.”

In de voorstelling Freetown ontmoeten drie vrouwen op leeftijd  (Liesel, Pam en Nadja) elkaar in een West-Afrikaans land, waar slavenforten en regenwouden naast elkaar hebben bestaan en waar de Hollanders ooit mensenhandel dreven. Vele slaven werden van hieruit naar ondermeer de Nederlandse kolonies vervoerd. De drie vrouwen zoeken op deze verre stranden genegenheid en weten heel goed dat je nooit iets voor niets krijgt in het voor Europese toeristen gebouwde resort met vrij eten en drinken. Het is een eiland van vrijheid in een oceaan van ellende, waar pas buiten de dubbele omheining van het vakantiecomplex het zuchten van de échte wereld te horen is. Er is in het resort ook de soepele mogelijkheid om gerieflijk in contact te komen met sterke, donkere en lief glimlachende jongemannen, die graag bereid zijn om tegen een niet eens heel exorbitante vergoeding vrijwel alles te doen wat er van ze verlangd wordt. “Ik ben geen ervaringsdeskundige”, verklaart Pauwels, “ik zou zoiets nooit doen.” Pauwels, die in Freetown de rol van Pam speelt, is zelf nooit in West-Afrika geweest, “maar het lijkt me toch wat eng en benepen in zo’n resort. Bovendien houd ik er een andere seksuele moraal op na dan de mensen die daar al te vaak heengaan voor eigen gerief.”

Freetown is losjes gebaseerd op de Frans/Canadese film Vers le Sud, met onder meer Charlotte Rampling, waarin drie Westerse vrouwen van rond de vijftig hun seksuele behoeftes bevredigen op het Haïti van eind jaren zeventig, toen een eiland vol zon, zee en seks. “In het bijzijn van tekstschrijver Rob de Graaf hebben Ellen Goemans, Manja Topper en ik, de film drie keer bekeken”, zegt Pauwels. “De inborst van de personages uit de film komt ook in onze voorstelling wel tot uiting, maar er zijn in de voorstelling ook maatschappijkritische boutades te horen. In Freetown gaat het over onbekommerd plezier, over maatschappelijke en seksuele emancipatie, over machtsverschillen en de mantel der liefde waarmee ze worden bedekt. Dat is duidelijk de inbreng van Rob de Graaf.”
Pauwels speelt in de voorstelling de rol van Pam: “Zij is iemand die dweept met termen die gaan over vrijheid, maar zelf trapt ze ondertussen wel in de aloude val van de liefde. Pam schrikt niet terug van de grimmigheid. Ze is zich daar heel goed van bewust namelijk en gaat er ook bewust naar op zoek. Ze probeert haar grenzen te verleggen en durft het zelfs aan om buiten het resort een kijkje te gaan nemen. Maar op een gegeven moment waagt ze zich een beetje te ver en dreigt het gevaarlijk te worden. Ze wil zich tegen zulke mechanismen wapenen, maar ondanks haar scherpe focus kan ze niet anders dan zelf ook toe te geven aan Amor.”

Voor haar rol is Pauwels onderscheiden met de Colombina, de Nederlandse theaterprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke, ondersteunende acteursrol van het seizoen. Bovendien werd het stuk geselecteerd voor het Theaterfestival Vlaanderen 2011 en het Nederlands Theater Festival 2011. “Het creëert wel enige druk”, bekent Pauwels. “De Colombina is een blijk van erkenning, en ik voel me vereerd, maar ik vind het lastig als mensen alleen komen kijken om te zien of ik inderdaad in staat ben de sterren van de hemel te spelen. Het blijft wat mij betreft toch eerder gaan om mijn functie in de voorstelling als geheel, om mijn plaats tussen Manja Topper en Ellen Goemans, die de andere rollen in dit stuk voor hun rekening nemen.”

Freetown door Dood Paard is op di 24 januari te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie op www.doodpaard.nl en www.theateraanhetspui.nl . Telefonisch kaarten reserveren: (070) 346 52 72.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s