Een pop als ideale vrouw

Golden Palace speelt De Vriendin van Harry

Met een dun, bijna snijdend ijzerdraadje om zijn nek en met nog maar een enkel glazen oog hangt hij nog altijd doodgemoedereerd tegen de muur boven m’n bed vastgeschroefd, Teddy, de met gedroogd stro gevulde beer die ik op mijn tweede cadeau kreeg van mijn ouders. Vraag poppenspelers naar hun favoriete personage en ze draven door in psychologische karakteriseringen waaruit blijkt dat hun pop werkelijk lééft. En dan zijn er nog altijd de poppen die sommige mannen gebruiken om hun lusten te kanaliseren. Als Harry op een dag dankzij internet tijdens een bezoek van zijn enige twee vaste vrienden onverwacht met een pop op de proppen komt, die hij zonder blikken of blozen als zijn vriendin introduceert als ‘de ideale vrouw’, is het tweetal eerst onder de indruk van haar. “Levensecht is ze”, zegt Titus Boonstra, “en we staan dan ook met de bek vol tanden. Vriendschap betekent meeleven, meegaan – en dat is ook precies wat we doen. We gaan authentiek en vol op Harry’s fantasie in en spreken daarom opeens Engels, want ze blijkt van Engelse komaf. Dick en Tom proberen Harry nog wel uit de droom te helpen, maar dat lukt slecht. Totale verwarring maakt zich van hen meester wanneer de pop plotseling tot leven komt. En zo raken we gaandeweg met z’n allen verstrikt in onszelf en elkaar.” Boonstra is een van de twee vrienden die Harry al jarenlang kennen, maar die hem nog nooit met een vriendin aan zijn zijde hebben gezien en zelf ook nog nooit met een vriendin zijn gesignaleerd. Echte ‘loners’. “Het zijn wat gemankeerde jongens”, zegt Boonstra, die in het stuk de rol van Dick speelt, “jongens die wat onhandig in de omgang zijn, maar die wel vol elan aan elkaar op hoogdravend wijze edele ‘Oxfordiaanse’ gedichten voorlezen”.

Volgens Boonstra culmineert de poging van zijn vrienden om hem terug te halen naar de werkelijkheid in een hilarische confrontatie, zoals het handelsmerk van Golden Palace is om herkenbaarheid en vervreemding in energieke, humoristische voorstellingen hand in hand te laten gaan. Dat liet de groep eerder zien in voorstellingen a la Carver als Rampentraining voor stewardessen en Balieleed. “Maar De Vriendin van Harry is ook een schrijnende en treurige vertoning, waarin dubbele gevoelens ontstaan”, zegt Boonstra. “Zo betrapte ik mezelf er tijdens de repetities op dat ik me, geloof het of niet, ging hechten aan de pop, waarmee je immers gesprekken voert en die je veelvuldig aan moet kijken. Het is vervreemdend  om te constateren hoe de menselijke psyche kennelijk werkzaam is”.

De Vriendin van Harry door Golden Palace is te zien in Theater aan het Spui op dinsdag 7 tot en met donderdag 9 februari. Meer informatie op www.goldenpalace.nl en www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch reserveren: (070) 346 52 72.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s