‘Het gaat om de fantasie’

Servaes Nelissen als begenadigd poppenspeler in De Broekophouder

Ron Scherpenzeel. Misschien kent u hem wel vanuit de verte. Eerst was hij erkend buikspreker, daarna werd hij professioneel spindoctor bij een toonaangevende politieke partij. “Dezelfde baan in een andere hoedanigheid”, schetst Servaes Nelissen, de bedenker van Scherpenzeel, zijn poppenpersonage Norbert. “Maar van deze Scherpenzeel wordt gezegd dat hij een ‘affaire’ heeft gehad met de vriendin van zijn dochter. En dat maakt zijn positie onhoudbaar”.  Scherpenzeel wordt op zichzelf teruggeworpen, werkt vanaf de keukentafel keihard aan zijn rehabilitatie en zoekt naar rust, spiritualiteit en zuiverheid, maar belandt in al zijn radeloosheid op zolder bij een buikspreekpop die hij twintig jaar daarvoor heeft gemaakt en al die tijd achteloos in een koffer heeft achtergelaten. “Die pop voelt zich zwaar verwaarloosd natuurlijk”, zegt Nelissen, en Scherpenzeel krijgt daarop vanuit zijn nieuwe appartement elf hoog een gevoelig koekje van eigen deeg te verwerken. “Want die pop laat hem inzien hoe hij achtereenvolgens zijn moeder, vrouw en dochter heeft laten zwemmen louter en alleen ten faveure van zijn carrière in de communicatie”.

Bij Servaes Nelissen liggen humor en tragiek dicht naast elkaar in een eigenzinnige mengvorm van toneel, poppenspel en mime. Hij is winnaar van de jeugdtheaterprijs Gouden Krekel 2011 voor ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ ten gevolge van zijn rol in de voorstelling Lang zal die wezen van Beumer & Drost en is telg van een oude poppenthaterspelersfamilie. Zo was zijn vader een virtuoze handpoppenspeler. De appel valt dus niet ver van de boom. Servaes: “Hoe langer ik met Norbert optrek in deze voorstelling, hoe meer ik aan hem gehecht raak. Scherpenzeel denkt dat de pop van schuimrubber is vervaardigd en na twintig jaar vrijwel vergaan is, maar die gedachte moet hij laten varen op het moment dat hij opeens oog in oog staat met zijn eigen schepsel en alter ego staat.
De Broekophouder is een solovoorstelling van Nelissen. “Zoiets is soms best eenzaam om te doen, ja. Maar juist omdat ik deze keer solo speel kan ik zonder omhaal van woorden en afstemmingsproblemen en passant allerlei aanpassingen aan de voorstelling doen. Daar houd ik van. Perfectie vind ik niet interessant. Het gaat veeleer om de fantasie die wordt aangeboord”.

Norbert is bepaald geen lieverdje. “En gaandeweg de voorstellingenreeks moet, zoals eigenlijk altijd, de verhouding die ik aanneem tot de pop die ik gecreëerd heb, zijn definitieve beslag krijgen. Maar het is in principe een weerslag van de klassieke verhouding tussen buikspreker en zijn pop. De pop wil alras agressief en schuimbekkend zijn verhaal doen, en de buikspreker moet hem daarin afremmen. Het leuke van deze voorstelling is dat aan het eind de pop aan het langste eind trekt, waar het doorgaans de spreker is. Hoe? Kom daarvoor maar naar de voorstelling kijken”, aldus Nelissen.

De Broekophouder van Servaes Nelissen is op woensdag 14 maart te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie op www.servaesnelissen.nl en www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch kaarten reserveren: (070) 346 52 72.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s