Veertigers met onbeheersbare peuterneigingen

C3 met drie topcabaretiers in de gelederen

Wat voltrekt zich bij twee mannenveertigers op het moment dat zich een mooie, jonge vrouw voegt? Mike Boddé, Onno Innemee en Jelka van Houten maakten er als C3 een vrolijke voorstelling over, met sketches maar vooral ook veel muziek.

“Peuters”, zegt Mike Boddé. “Volwassen veertigers vertonen vaak serieus peutergedrag. Er hoeft zich maar een enkele mooie, jonge vrouw in hun midden aan te dienen en het lijkt erop dat ze zich spontaan en met veel succes oneindig lijken te willen degenereren. De vrouw trouwens net zo goed als de mannen die haar omringen”. Boddé, inmiddels zelf meer dan hartstochtelijk veertiger, lijkt uit eigen ervaring te putten. “De aanwezigheid van die vrouw heeft bij veertigers de uitwerking van een knuppel die in het hoenderhok wordt gegooid. Alleen is in dit geval de knuppel een vrouw, en zijn het geen hennen maar hanen. En zo’n knuppel, dat past eigenlijk beter bij een man. Gelukkig gaat deze vergelijking voor het overige geheel en al mank!”, schatert de cabaretier die ooit begon als pianist in een cabaretprogramma van Onno Innemee, de man met wie hij nu al jarenlang de spil van C3 vormt. “Ik leerde Innemee via Thomas van Luyn op studentenvereniging Quintus kennen, op de eerste dag dat ik Chinees studeerde in Leiden. van Luyn dwaalde daar net als ik, volkomen verloren en doelloos door de faculteitsgangen. Hij was het die me vroeg om piano te spelen in het programma van Innemee. De meeste aandacht op het podium ging vervolgens uit naar Van Luyn. Ik besloot dat aandacht hetgene was dat ik ook wilde bereiken. Mijn kennis van het Chinees is in de loop der jaren trouwens aardig verroest.”

Vervolgens vormde hij met Van Luyn het gekende cabaretduo Ajuinen en Look, dat jarenlang succes aan succes reeg op festivals en in de theaters. Ze wonnen in 1991 het Groninger Studenten Cabaret Festival en daarna ook het Amsterdams Kleinkunst Festival. Daarna ging hij enkele jaren solo het theater in en maakte hij met Van Luyn in 1994 een nieuw programma. Bij het grote publiek verwierf Boddé daarna bekendheid door het populaire televisieprogramma Kopspijkers. Naast de ‘barman zonder naam met paardenstaart en Rotterdamse tongval’, gaf hij onder hilarisch herkenningsgelach pastiches ten beste van personages als Henk van Dorp, Billy Joel, René Froger, André Hazes, Saddam Hoessein, Ferry Hoogendijk, Hans Liberg, Hilbrand Nawijn, Harry Mens en Mohammed al Sahaf. Ook schreef hij de dodelijk geestige deuntjes van de CD BZN in Bagdad. Toen Kopspijkers door De Mols Talpa werd weggekocht bij de VARA, volgde Boddé aanvankelijk de ‘move’ van Jack Spijkerband. Maar de verhuizing bleek geen succesformule en algauw verscheen hij met Thomas van Luyn op tv in enkele edities van de Mike en Thomas Show.

K3
Ondertussen bleef Boddé de theaters in Nederland aandoen, met Innemee als vaste counterpart in het gelegenheidstrio C3, en eerst met Klaas van der Eerden als gast in 2004, en in 2008 met de inmiddels wegens een ‘sabbatical’ teruggetreden ‘taalcabaretier’ Kees Torn. Nu is er dan de derde editie van C3. “De naam van de groep heeft te maken met een pastiche op de Vlaams/Nederlandse meidengroep K3. De ‘C’, die staat uiteraard voor ‘cabaret’. En in eerste instantie zou cabaretier Jochem Myjer meedoen, maar die moest wegens ziekte afhaken”. Geregeld is Boddé zalf ook ‘uitgeschakeld’. Over zijn depressie heeft Boddé een veelverkocht boek geschreven, Pil, dat in maart 2010 verscheen.

Jelka van Houten
Het tweetal Innemee en Boddé kwam Jelka van Houten – zus van – op het spoor tijdens haar optreden in de musical Turks Fruit. “Onno zag haar een aantal malen aan het werk, en ik kende Jelka van een weekend in 2008 van het kerstprogramma met Chantal Janzen, toen we met een aantal bekende Nederlanders een weekend lang op een of andere berg verbleven. Jelka is grappig, zeker voor een vrouw, vooral door haar zelfspot en de manier waarop ze de dingen pleegt te zeggen. Bovendien: Jelka kan geweldig tetteren. Ze heeft veel affiniteit met countrymuziek en wil graag een countryzangeres zijn En Jelka kan heel grappig een tirade afsteken. Ik heb twee monologen geschreven waarin ze helemaal los kan gaan. En ze kan bepaalde liedjes gewoon heel mooi en heel gevoelig zingen. Daar heb ik dankbaar misbruik van gemaakt . Ook zit er bewust moderne dans in. Ik dacht: daar houden vrouwen wel van.”

Boddé voelt zich in de eerste plaats en in hart en nieren muzikant – pianist dan toch met name – en niet allereerst cabaretier. “In 2014 stop ik een tijdje met optreden. Na jaar in jaar uit theaters aangedaan te hebben wordt me het reizen me nu te veel. De behoefte om thuis te zijn dient zich aan. Ook wil ik tijd en ruimte creeren om me weer eens op te kunnen laden. Bovendien ga ik binnenkort filmmuziek schrijven. Dat is een hele uitdaging die ik graag aanga, vooral omdat ik aanvullend aan mijn eerdere studie van een jaar als negentienjarige jongen aan een conservatorium in de Verenigde Staten, een studie ‘compositie’ heb gevolgd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Voor die opdracht is het nodig dat ik me voorlopig uit het theaterleven terug trek  en dat ik rust vind, na al het vermoeiende tourneegereis dat ik jarenlang vaak avonden achtereen gedaan heb”, aldus de ook als stemmenleverancier van animatiefilms bekende acteur.

De tiltel Wil je in ons groepje?”, verklaart Boddé, heeft te maken met het feit dat zodra je met z’n drieën bent het al snel uitdraait op een min of meer traditionele ‘een tegen twee’. “De mannen tegen de vrouw bijvoorbeeld, dan wel het ene tegen het andere tweetal”.

Wil je in ons groepje? door C3 is te zien in Theater Diligentia op donderdag 29 maart. Meer informatie op www.bunkertheaterzaken.nl en www.diligentia-pepijn.nl. Telefonisch kaarten reserveren: 070-3610540.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s