‘Er staat geen heg, er is geen prikkeldraad’

Hella en Freek de Jonge samen in literair theaterprogramma Spring

Dóórgeven. Delen. Delen dat je ondanks heel veel pijn en verdriet gelukkig kunt zijn. Dáár draait het om. Hella de Jonge is dan ook enorm gul met overleveren. Ze beschrijft het sentiment dat haar taak teweegbrengt als ‘een geluksgevoel’. “Ik heb in mijn leven behoorlijk wat meegemaakt vind ik”, zegt de echtgenote van beroepsnar Freek de Jonge, “en nu acht ik de tijd gekomen om vele van die ervaringen uit te wisselen”. Dat doet ze allereerst in de vorm van een spiksplinternieuw boek, Spring, maar ook in een gelijknamig nieuw literair programma waarin ze zij aan zij met Freek het podium deelt. Of beter gezegd: waar zíj in de spotlights van het theater staat en nu eens niet dienstbaar is aan de voorstellingen van haar man, zoals ze dat doorgaans deed en doet door viool te spelen of, anderzijds, door de decor- en/of kostuum- en lichtontwerpen te verzorgen en ook uit te voeren, daartoe geëquipeerd door een studie aan de Rietveld Academie. Hella de Jonge verdiende al op 16-jarige leeftijd geld door zelfgemaakte jurken te verkopen aan winkels in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Op haar zeventiende werd ze toegelaten op de Rietveld Academie en na een basisjaar volgde ze de studierichting edelsmeden en, een blauwe maandag lang, mode. Later zou ze daar nog een specialisatie keramiek en de lerarenopleiding aan toevoegen. Om haar studie te bekostigen werkte ze een tijd als professioneel danseres.

In het theaterprogramma Spring zal ze teksten voordragen uit haar boek terwijl Freek die voordrachten op zijn beurt lardeert met allerhande teksten en enkele liederen. En hij legt vragen aan haar voor. “Maar ook bezoekers worden hartelijk in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Het is geen eenrichtingsverkeer van mij en Freek. Die formule werkt heel goed, want wederkerigheid is bij uitstek een van de mooie aspecten die een programma in een theater met zich meebrengt”. Bovendien: “Het geeft me voldoening om contact met mijn lezers te kunnen hebben. Wat is er nou fijner dan dicht bij je publiek te kunnen zijn”, verklaart ze de tournee die het stel langs een groot aantal toonaangevende theaters in Nederland voert.

Fondant voor de ‘voorstelling’ is, zoals gezegd het boek Spring, het vervolg op Los van de wereld, dat Hella de Jonge in 2006 uitbracht. Spring is het verhaal geworden van een bewogen leven, over de inspirerende band tussen twee kunstenaars, over de houdbaarheid van vriendschappen, de ontdekking van het oorlogsgeheim van haar tante en haar gevecht tegen een chronische immuunsysteemziekte. Ze schrijft openhartig over haar vriendschappen, artistieke drijfveren, over de moed om zichzelf te worden. Spring is ook het verhaal over de onverbrekelijke liefde tussen twee rasartiesten, hun kinderen en kleinkinderen. “Eigenlijk is het een openhartig boek over liefde, vriendschap en vrijheid”. Op de omslag van Spring zien we een jonge ballerina, gestoken in een schitterende tutu van gesteven tulen en – zoals dat hoort – met de spitzen en de vinger van haar linkerhand pal naar beneden gestoken, die een sprong naar boven maakt. “Als je het plaatje trouwens goed bekijkt zie je dat de ballerina als het ware opstijgt. Dat is symbolisch voor vooral het laatste deel van het boek. Het beeld past perfect bij dit boek, maar ook bij mij. Ook symbolisch, natuurlijk: het leven is als een dans. Maar de afbeelding heeft ook betrekking op mijn kleindochter, over wie ik vertel in het boek. Zij heeft te kampen met een hartafwijking en moet daarom al jaren achtereen operatie na operatie ondergaan. En toch blijft ze lachen. Maar ook: Ik dank mijn bestaan letterlijk aan een sprong van mijn moeder. En, niet te vergeten: ik ben zelf ooit professioneel danseres geweest. Maar dat pad heb ik destijds al vrij snel verlaten omdat ik meer bij Freek wou zijn. Als die optrad in, laten we zeggen, Groningen, moest ik op datzelfde moment Bij de Snip & Snap Revue in Tilburg zijn. Zo’n leven hield ik niet vol. Ik had zelf trouwens al een ontwerp gereed, maar de uitgever wist me te verrassen”.

De theatervoorstelling, of beter: het ‘literaire programma’ Spring, is min of meer een uitvloeisel van een belofte die ‘haar’ Freek veertig jaar geleden in een onbewaakt ogenblik deed door haar te beloven ooit samen een klucht op het toneel te zullen brengen. “Ik was die uitspraak allang vergeten, maar Freek kwam er een tijd geleden opeens zelf mee. Ik was het zelf niet zo van plan, net zoals ik het boek eigenlijk ook niet per se wilde maken, maar het opeens bijna vanuit het niets ontstond. Nu, dit programma is zeker geen klucht te noemen, je zou kunnen stellen dat het zelfs uiterst serieus van toonaard is. Want in Spring snijd ik enkele intense en intieme thema’s uit mijn en ons leven aan: verlatingsangst bijvoorbeeld, maar ook liefde, vriendschap en pijn. Maar zo’n theaterprogramma moet wel verteerbaar blijven natuurlijk, vandaar dat we hebben gekozen voor deze formule. Ik ben op dit moment 62 en heb altijd veel gelezen in mijn leven. Dat heeft mij erg geholpen. Ik ben erdoor verdergekomen. Ik wil nu graag anderen helpen door op te schrijven wat ik heb meegemaakt. Dat past bij me. Dit is mijn verhaal. Wij zijn openbare mensen. Er staat geen heg, er is geen prikkeldraad. Bij het rijtje boeken dat ik heb gelezen en die waardevol voor me zijn gebleken, staat nu dus mijn eigen boek. Ik hoop dat de lezers er wat aan hebben. Ik beschouw het als mijn opdracht om te laten zien dat het mogelijk is om boven alles uit te kunnen stijgen. Dat is mijn werkelijke drijfveer”.

Spring, een literair theaterprogramma met Hella en Freek de Jonge, is te zien op dinsdag 11 april in Theater aan het Spui. Op zondag 7 april, 13.00 uur is het tweetal te gast in Boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag. Meer informatie op www.helladejonge.nl, www.theateraanhetspui.nl en Paagman.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s