Onder de armen van een aap

Acrobatiek, circusacts, toneel en lachsalvo’s in 1001 nacht

“Een van de leuke stunts die ik doe voltrekt zich op het moment dat ik word meegenomen onder de armen van…  een aap!”, lacht Roos Eijmers. De jonge Haagse actrice ziet zichzelf ook vanaf de angstvallige hoogte van een vervaarlijke negen meter boven het podium bungelen tijdens een van de capriolen die ze ten uitvoer brengt in de voorstelling Vertellingen van 1001 nacht. De Haagse geniet er van: “Het bezorgt me een enorme toevoer van adrenaline, want je kunt behoorlijk naar beneden kukelen. Gelukkig ben ik uitgerust met een tuigje, zodat een mogelijke val opgevangen kan worden. Na iedere act moet ik even uithijgen,al is eigenlijk nauwelijks tijd voor want ik moet meestal haastje-repje door omdat het stikt van de haastverkledingen.”

De Vertellingen van 1001 nacht is een onderneming van Het Zuidelijk Toneel in samenwerking met ‘DWDD-tafelheer’ annex cabaretier Marc-Marie Huijbregts en de komieke viermanstheaterformatie Ashton Brothers. Onderneming is het goede woord. Eijmers: “Voor dit spektakelstuk langs zo’n vijftien theaters rijden steeds drie trucks met oplegger mee, omdat het decor dat vereist. Als gevolg daarvan kunnen we dus alleen in de grote zalen in Nederland deze voorstelling spelen”. Dat gegeven bezorgt haar een kick: “Vijftienhonderd man die, zoals in Breda, op een enkele avond ademloos toekijken. Prachtig is dat! Daarnaast halen we ook technisch en artistiek heel veel overhoop, want het gaat in de voorstelling om een wondere mengeling van acrobatiek, circusacts, toneelscènes, komische acts en live muziek”.

De Vertellingen van 1001 nacht zit boordevol zwoele nachten en sprookjesachtige verhalen. Ook de gelijknamige voorstelling schetst een licht-erotiserende wereld die verleidelijk anders oogt en die de fantasie weet te prikkelen. Het gegeven is niet onbekend: de mooie, maagdelijke Sheherazade (Marc-Marie Huijbregts) is verkozen tot de 1001e bruid van de brute sultan (John Buijsman). Na de huwelijksnacht wacht haar, net als alle vrouwen die haar in deze rol voorgingen, een macabere onthoofding. Om haar gruwelijke lot zo lang mogelijk uit te stellen verzint Sheherazade een reeks van fantastische verhalen waarmee ze haar aanstaande bespeelt. “Het is geweldig om te zien hoe Marc-Marie de zaal drie uur lang op sleeptouw neemt”, zegt Eijmers. Zelf speelt ze onder meer de rol van de zestienjarige Azieza die haar buurjongen Aziez wil huwen. “Maar zij is zo altruïstisch ingesteld dat ze hem behulpzaam is als blijkt dat hij een andere vrouw bemint. Het is trouwens een van de letterlijke vertellingen uit de oorspronkelijke overleveringen van de Vertellingen van 1001 nacht’.

De combinatie van puur toneel en fysiek georiënteerd spel ligt haar wel. “Het vergt wel een andersoortige concentratie dan het pure toneelspelen dat ik het meest gewend ben te doen”, verklaart de Haagse. Ook de mix van publiekstrekkers als Huijbregts en de Ashtons met een doorgewinterd toneelgezelschap in een en dezelfde voorstelling bevalt haar. “Ik vind  de discussie tussen wat hoge en lage cultuur is, überhaupt ouderwets. De voorstelling betreedt een geied in het theater dat voorheen niet bestond. Het is juist interessant als er een discussie op gang komt”, zegt de actrice die vast verbonden is aan de Haagse theatergroep Firma MES. De theatergroep verkeert in een jubelstemming wat zij heeft net te horen gekregen dat ze de komende jaren structureel zal worden gesteund door de gemeente Den Haag. Roos: “Het heeft heel goed uitgepakt voor ons. Straks kunnen we twee nieuwe producties en een succesreprise per jaar uitbrengen. Een droom die uitkomt”.

Vertellingen van 1001 nacht door Het Zuidelijk Toneel is te zien van  woensdag 9 tot en met zaterdag 12 mei in de Koninklijke Schouwburg. Vanaf 15 jaar. Meer informatie: www.hzt.nl en www.ks.nl. Telefonisch tickets reserveren: 0900-3456789.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s