Relatie vader & dochter onder de loep

Drangs ‘Zomeravonden 2012′ biedt jeugdig talent een kans

Zomeravonden heet het podium dat de Haagse theatergroep Drang jaarlijks biedt aan jong en aanstormend talent. In de editie 2012 krijgen twee theatermakers de kans een voorstelling te maken: Mirjam Angenent met Onvoltooid en Abdel Daoudi met Onbemind. Beide toneelstukken draaien om de relatie tussen een vader en zijn dochter(s). Voor het eerste speelt Zomeravonden zich af op locatie. Markant, want het is het voormalig Kantongerecht en Maritiem Instituut aan de Jan van Nassaustraat in Den Haag: daar waar echtscheidingen werden uitgesproken.

Bij Theatergroep Drang regisseert Angenent (33) de voorstelling Onvoltooid, een stuk dat met name gaat over ‘de aan- en afwezigheid van een vader’. “Een scheiding kan heel wat overhoop gooien”, merkt Angenent verklarend op. “Ouders doen in hun opvoeding altijd wel íets fout”, lacht Mirjam Angenent. “Dat is voor mij als theatermaker nu bovenal een bron van inspiratie. Ineens is de vader die jij zag als de koning in je leven van zijn troon gevallen. Soms begrijp je hem, soms wil je hem begrijpen en soms is hij onbegrijpelijk.” Belangrijk voor dit stuk zijn de ervaringen van de zes actrices die in Onvoltooid spelen en die “als dochters een kijkje geven in de kwetsbare en ontroerende relatie die ieder van hen voelt met hun eigen vader.” De plaats van handeling voor het op basis van improvisaties tot stand te brengen voorstelling is een kolfje naar haar hand. “Het stuk speelt zich op verschillende plekken in het gebouw af. “Die staan voor een reis door het leven, van kind tot volwassene”. Angenent belooft met nadruk dat het een luchtig stuk wordt, en beslist niet therapeutisch van aard is. De geboren Haagse maar in Leiden wonende Angenent, op haar vijftiende met vier broer(tje)s en een zusje tot puber van gescheiden ouders geworden, kan naar eigen zeggen bogen op een ‘markante’ vader. “Een echte Hagenees, al zeg ik het zelf, een uitgesproken volks type. Hij is een man die graag praatjes aanknoopt, met wie dan ook, en aldoor grappen maakt.”
Angenent rondde in 2005 een opleiding af tot dramadocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en geeft onder de paraplu van de Haagse instelling voor kunstzinnige vorming, het Koorenhuis, les op onder meer de Oranje Nassauschool in de stad. Ze wil bij Drang in de editie 2012 van Zomeravonden graag laten zien dat ze ook als regisseur haar ‘mannetje’ staat. Die rol is haar niet vreemd. Als klein kind al schreef ze verschillende scripts, vertelt ze, “en deelde die dan uit aan vriendjes om me heen. Die moesten dan vervolgens spelen wat ik had opgeschreven.”

Abdel Daoudi rondt met Onbemind zijn studie aan de Toneelacademie Maastricht af waar hij in deeltijd de studierichting tot regie/docent volgt. “Zeven jaar geleden kwam ik toevallig met een vriend mee naar een les bij Drang omdat hij niet alleen wou gaan. Gaandeweg werd ik gegrepen en ben ik ook mee gaan spelen. Ik heb inmiddels meegedaan in verschillende voorstellingen van Drang, onder meer in Personeelsfeest. En vorig jaar maakte ik er mijn eerste Zomeravondvoorstelling, een van de delen uit het vierluik Uitgesloten!, een heftig verhaal over een volwassen man en een prepuber. Nu ben ik dan zover dat ik voor Drang mijn eindvoorstelling voor de academie mag maken. Het is voor mij natuurlijk extra spannend dat het om mijn afstudeerproject gaat. Docenten komen me beoordelen en natuurlijk komen ook collega-studenten op bezoek.”

Voor zijn afstudeerproject koos hij voor een tekst van François Mauriac (1885-1970), de in Nederland in vergetelheid geraakte Franse winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1952, maar door regisseur Ivo van Hove in het seizoen 1995/1996 bij het Zuidelijk Toneel uit de motten gehaalde romancier. Naast een dertigtal romans schreef hij ook verschillende stukken voor theater, en was hij journalist voor Le Figaro. In zijn werken proberen de personages zich veelal te ontworstelen aan hun milieu en de verstikkende greep van het vrome gezinsleven – net zoals dat bij de schrijver zelf het geval was.

Onbemind (Les Mal-Aimés) is een keihard familiedrama, dat de kijker een beeld geeft van hoe ongenadig mensen kunnen zijn voor elkaar en zichzelf. Het draait om de getroebleerde relatie tussen een vader, officier De Virelade, en zijn twee dochters, wiens vrouw er vandoor is en bijgevolg de drinkende vader heeft laat zitten met Elisabeth en haar jongere zus Marianne. Elisabeth neemt daarop noodgedwongen de moederrol op zich en houdt zo haar vader op de been. Marianne lijdt onder de situatie: ze ziet in haar zus het evenbeeld van haar moeder, de vrouw die hen verraden heeft, terwijl haar vader in haar juist veel herkent van haar moeder, met als gevolg dat hij haar veronachtzaamt. Totdat Elisabeth zich verlooft met buurjongen Alain en zich op die manier onttrekt aan de zware familiale druk en de verwachtingen die haar vader van haar heeft. Maar Alain heeft op zijn beurt een relatie met Marianne. “Stuk voor stuk zijn het mensen die hunkeren naar liefde, naar een beetje geluk, noem het geborgenheid”, doceert Daoudi. “Het geluk van de één is daarbij tegelijkertijd het ongeluk van de ander. Dat is de vraag die ik in deze voorstelling wil opwerpen: In hoeverre durf je het eigen geluk dat zichtbaar ten koste gaat van de ander na te streven? En ook: Hoeveel pijn durf je naasten aan te doen in ruil voor eigen geluk”. Onbemind is daarmee volgens hem een voorstelling over mensen die een uitzichtloze situatie ontvluchten, over het verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van de vaderfiguur en de drang naar persoonlijke vrijheid.

Voor Daoudi is de locatie van minder belang dan voor Angenent. “Maar het is wel een plek met vertelkracht. Je bent gedwongen de ruimte te gebruiken zoals die is, terwijl je een theater naar eigen hand kunt zetten. Met de plek die ik kies wil ik vooral de innerlijke leegheid van de personages tot uitdrukking brengen en het vacuüm van een opgesloten gezinssituatie van de vier personages voelbaar maken. Kale muren dus, bakstenen”.

Zomeravonden van Theatergroep Drang met Onvoltooid en Onbemind is van 1 tot en met 16 juni te zien in het voormalig Kantongerecht en Maritiem Instituut, Jan van Nassaustraat 112, Den Haag. Meer informatie: www.drang.nl. Telefonisch kaarten reserveren: (070) 3464645.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s