Ashton Brothers gaan rond met ‘wonderolie voor de ziel’
Vier mannen en één nietpistool. Maar in Charlatans zien we het viertal ook veelvuldig in de weer met en in een rolstoel. Joost Spijkers van de Ashton Brothers: “Onze voorstellingen gaan vaak over de manier waarop mensen hun hoofd boven water proberen te houden. En dat is natuurlijk het geval als je de ‘cancan’ moet doen in een rolstoel”.
“Het einde van een tijdperk”, zo noemt ‘Ashton’ Joost Spijkers met een goed geproportioneerd gevoel voor dramatiek de serie van vier voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg waarmee het kwartet Charlatans – a medicine show afsluit. “Zo’n vierhonderd keer gespeeld, in binnen- én buitenland, en sinds we de repetities ervoor eind 2007 startten is er natuurlijk heel wat gebeurd”. In het tijdsbestek van vier tot vijf jaar is de wereld voor de Ashtons grondig veranderd – maar toch ook weer niet zo veel. Zo maakten de vier in Amsterdam afgestudeerde kleinkunstenaars en acrobaten voor het eerst sedert hun oprichting in 2001 een uitstapje naar een heus toneelgezelschap, het Zuidelijk Toneel, waar ze tot vorige maand met onder meer Marc-Marie Huybregts bijstonden in de Vertellingen van 1001 Nacht. En er was de bedreigende ziekte die Ashton Friso van Vemde Oudejans te verduren kreeg. De Ashton Brothers, vernoemd naar circusartiesten uit het Australië rond 1900, moesten inderhaast er hun al ingezette tournee van Charlatans om onderbreken. Onveranderd is na een tijdsbestek van vijf jaar dat ze dus nog steeds Charlatans spelen. “Destijds hebben we speelbeurten moeten afzeggen. Die hebben we later weer ingehaald, want gelukkig was Friso na een jaar genezen”. Nu vindt ten langen leste het staartje van de tournee plaats. “Het was fijn om de voorstelling op te halen, want het is zó’n leuk programma om te doen”.
Hun voorstelling brengt variététheater, acrobatiek, muziek, clownerie, slapstick en cabaret tot ‘wonderolie voor de ziel’ in aanstekelijke, korte sketches bijeen. Ze worden gecoacht door Peter de Jong van het roemruchte duo Mini & Maxi, en voor Charlatans werd ook de hulp ingeroepen van regisseur Peter de Baan. “We maken theater zonder tekst. We hebben dus geen script waar we ons op kunnen verlaten, geen tekst, geen draaiboek. We beginnen met veel geouwehoer en vertellen elkaar wat we leuk vinden. Dat kan iets uit een tv-programma als Jackass zijn,iets opvallend op YouTube, een muziekstuk van Mozart dat een van ons fascineert, of een act uit de aloude doos van het variété. Daarna gaan we er samen over dromen. Vervolgens treffen we in de repetitieruimte die we huren of in het kraakpand dat we betrekken vaak allerlei attributen aan: een wankele ladder, een verstoft bierkratje, oude tafels en stoelen met drie poten, kortom: oude rommel. Daar gaan we mee aan de slag. Het is een oneindig improviseren tot aan de openbare repetities. Pas daar merk je wat het publiek leuk vindt. Dat zijn soms de verbindende acts in plaats van de ‘hoofdacts’. Het openbare karakter is erg belangrijk voor ons, want daardoor zie je waar en hoe je moet of kunt bijsturen. De periode tot aan de première heeft in het geval van Charlatans een dikke negen maanden in beslag genomen. Dat is vrij lang, ja. Toneelgroepen hebben meestal aan twee of hooguit drie maanden genoeg”. Een vaststaande onderlinge rolverdeling houden ze er niet op na. “Het gaat als vanzelf. Voorbeeld: als Friso goed gitaar speelt waarom zou ik dat dan doen? Ik speel goed accordeon. Dat hoeft dan een van de anderen dus niet doen”.
Charlatans – a medicine show door Ashton Brothers is te zien van dinsdag 12 tot en met zaterdag 16 juni in de Koninklijke Schouwburg. Meer informatie op www.ashtonbrothers.nl en www.ks.nl. Telefonisch kaartjes reserveren: 0900- 3456789.