Een seizoen lang ‘the best of’

Vooruitblik seizoen 2012-2013: Jeugdtheater in Den Haag

“Het is enigszins een overgangsjaar te noemen”, zegt Cees Debets, directeur van Theater aan het Spui, met een wat mistroostig klinkende klankbuiging naar beneden in zijn stem. “Van het voorjaar was in de slag om cultuur van veel groepen nog niet duidelijk of ze zouden overleven. Ook het aanbod van jeugdtheatervoorstellingen heeft met die onzekerheid te kampen. Veel gezelschappen hebben toen besloten om reprises te brengen. Erg is dat niet, want daardoor krijgen we een heel seizoen lang een soort van ‘the best of’”. Peter Pan was hier van Theatergroep MAX is bijvoorbeeld een van die grote successen van enige jaren geleden, maar deze Rotterdamse groep, die na 2012 fuseert tot het grootste jeugdtheatergezelschap van Nederland onder de naam Maas, brengt ook een nieuwe productie, Echt Waar. Daarnaast zijn er reprises in Theater aan het Spui van onder meer Kwatta (Hou van die Hond!), De Toneelmakerij (Anne en Zef) en Het Laagland (Het ontstaan van wit). Uiteraard is Rabarber ook van de partij. Leerlingen van de theaterschool brengen dit jaar, traditiegetrouw rond de kerstdagen, de klassieker Robin Hood.

Ook is Theater aan het Spui vanouds het epicentrum voor de inmiddels dertiende editie van De Betovering, het internationaal kunstfestival voor de jeugd. In de herfstvakantie – van 19 tot en met 28 oktober – staan op verschillende locaties zo’n 250 nationale en internationale voorstellingen, films en workshops op het programma voor kinderen van 2 tot en met 13 jaar. Debets kijkt in De Betovering met name uit naar HG een installatie en ‘visueel landschap’ voor kinderen die gebaseerd is op het aloude sprookje over Hans en Grietje.
Theater aan het Spui biedt ook onderdak aan de NTjong, het nieuwe jeugdtheatergezelschap onder de vlag van het Nationale Toneel dat vorige week groen licht kreeg van de Raad voor Cultuur en dat een groot deel van de inboedel van Stella Den Haag heeft overgenomen. Ook Stella Den Haag/Ntjong brengt bekende toppers: Niemand weet, niemand weet (in het NT Gebouw) en Vuil Kind, maar er is ook de première van Als ik nou… en een nieuwe editie van kunstontdekkingreis Zinder.

Volgens Debets is het streven er op gericht om, samen met de Koninklijke Schouwburg en Theater Diligentia, iedere zondag in het stadscentrum van Den Haag ten minste een jeugdtheatervoorstelling aan te kunnen bieden. Een streven dat nader vorm moet krijgen in 2013, Debets spreekt van ‘een groeimodel’, dat inmiddels door Oscar Wibaut van de KS is beantwoord door zijn bonbonnière als festivallocatie te presenteren voor festival De Betovering en voorstellingen als onder meer Pinokkio, Alice in Wonderland, Nijntje en Woef Side Story. De Koninklijke Schouwburg legt zich het komende seizoen bovenal toe op theater voor peuters.
Theater Diligentia blaast als vanouds het jeugdtheaterdeuntje mee: primair als festivallocatie voor De Betovering, maar ook daarna op gezette tijden te dienen als podium voor voorstellingen van erkende jeugdtheatermakers als Pieter Tiddens, Cees Brandt , Theater Terra en Het Groot Niet Te Vermijden.

Theater De Regentes, ten slotte, dat ook geregeld jeugdtheatervoorstellingen liet zien, sluit per 1 januari 2013 de deuren als gevolg van de bezuinigingen die het theater (te) hard hebben getroffen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s