‘Theater aan het Spui is het huis ‘to be’’

Vooruitblik seizoen 2012-2013

Als de voortekenen niet bedriegen – en waarom zou dat het geval zijn? – gaat Theater aan het Spui niets minder dan een uiterst florissant seizoen tegemoet. Tel maar op: een lovende beoordeling door de gemeente Den Haag, aldoor stijgende bezoekcijfers, een Vriendenclub die sinds kort in de maak is, het huisgezelschap, Firma MES, dat eveneens positief door de gemeentelijke adviseurs beoordeeld werd en, op 6 maart van het volgend kalenderjaar, de viering van het twintigjarige bestaan. “Vergeet vooral ook niet dat we dit seizoen de eerste vruchten presenteren van de samenwerking met de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel”, benadrukt Cees Debets, de immer aimabele directeur van het zo sympathieke theater dat evenzograag huiskamer voor heel Den Haag wil zijn. Hij doelt met zijn woorden op de vier speelbeurten van Het Derde Huwelijk naar de roman van Tom Lanoye, met Jeroen Willems als Maarten Seebregts, te regisseren door Theu Boermans, de artistiek leider van het Natioale Toneel. Maar het vlakkevloertheater dat zich als vanouds primair richt op kleine, vaak jonge maar talentvolle theatergezelschappen, heeft dit seizoen uiteraard nog een paar mooie klappers in huis. “Een reprise van GIF door NTGent bijvoorbeeld, de monoloog De Sunshine Show van de Haagse actrice Esther Scheldwacht, Lebensraum van Spui-publiekslieveling bij uitstek Jakop Ahlbom, het legendarische, uit 1991 stammende Café Lehmitz van Carver, en Volg, de nieuweling van de op en top Haagse jongelingenformatie Firma MES. Maar ook zijn er bij ons natuurlijk veel nieuwe voorstellingen te zien, zoals Nasrdin Dchar die een tekst van Maria Goos – bekend van Cloaca – speelt, de uiterst talentvolle Thibaud Delpeut die 4.48 Psychosis van Sarah Kane regisseert, en solovoorstellingen van de opkomende talenten Ilay den Boer en Sadettin Kirmiziyüz”. Ook komen in het vlakkevloertheater van Debets gevestigde gezelschappen als Theater Oostpool, Dood Paard, het Ro theater en Mugmetdegoudentand als vanouds op bezoek. Debets glimt als hij aankondigt dat Johanna ter Steege Hiroshima, mon amour komt spelen, en Monic Hendrikx in het nieuwe Oxytocine in zijn theater te zien is, maar noemt ook Jan Decleir en Josse de Pauw. “Acteurs om trots op te zijn”.

Bij dit bombardement aan toneelnamen zou je bijna vergeten dat Theater aan het Spui ook moderne dans programmeert, met onder meer Dansgroep Amsterdam, Dance Works Rotterdam/André Gingras, het Haagse talent Lonneke van Leth en Noord Nederlandse Dans. “En vanaf eind januari is er opnieuw plaats voor het CaDance festival dat Korzo ook hier presenteert. Daarnaast is Theater aan het Spui het huis ‘to be’ voor festivals: Todays Art, Movies that Matter, Crossing Border, Writers Unlimited, De Betovering en De Winterparade”.
Naast producties voor jongeren zet Debets vooral ook in op jeugdtheater. Niet vreemd want hij was ooit nauw betrokken bij jeugdtheatergezelschap Stella Den Haag. Zie voor de jeugdtheaterprogrammering van Theater aan het Spui en andere haagse instellingen elders op deze pagina.

“Een mooie balans tussen toegankelijke voorstellingen die voor een breed publiek geschikt zijn en het waard zijn gezien te worden, en producties waarmee fijnproevers hun honger kunnen stillen”, zo vat Debets zijn programma samen. Nee, het gaat uitstekend met Theater aan het Spui. Gelukkig maar, want het is er steeds aangenaam vertoeven, niet alleen in de twee zalen maar ook tot ver na afloop van de voorstellingen, in de foyer. Want met een beetje geluk vindt u er nootjes en kunt u er van harte toasten met de acteurs en dansers die u eerder die avond zag spelen. Of dansen. En een goochelende Deniese aan de tapkast natuurlijk.

Voor online bestellers die overwegen snel toe te happen heeft Theater aan het Spui een aardigheidje in petto. Bestellers die tussen 12 juli en 1 september minimaal vier kaarten via de website kopen, krijgen een gratis paraplu.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s