NTGent herneemt prijswinnend ‘Gif’, met Elsie de Brauw
Gif van NTGent is rijkelijk onderscheiden met toneelprijzen. De vaste bezoekers van Theater aan het Spui riepen het stuk vorig jaar zelfs uit tot het beste. In dit ‘duet’ biedt de geboren Haagse actrice Elsie de Brauw onnavolgbaar weerwerk aan acteur Steven van Watermeulen.
Een van de eerste scènes uit Zus van staat nog altijd in goudgekleurd koper geëtst. Dat stuk over de zus van Antigone begon met een door merg en been trekkend wolvengehuil dat actrice Elsie de Brauw uit haar keel liet ontsnappen. In het stuk Gif, eveneens geschreven door Lot Vekemans, is de van oorsprong Haagse opnieuw zeer op dreef: ze won er de Theo d’Or 2011 als ‘beste actrice’ mee, en het stuk werd eerst onderscheiden met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 en, daarna, met de publieksprijs van Theater aan het Spui. “Het is een goed stuk en ik speel het met plezier”, zegt De Brauw over de komende nieuwe serie voorstellingen, “maar al die prijzenregen verleent me geen extra paar vleugels, hoor. Het is soms zelfs zo dat je tegen een al te hoog verwachtingspatroon bij het publiek op moet zien te boksen. Gelukkig is Gif een uiterst knap bedacht stuk met een intelligent plot en met openingswoorden die aan het eind nóg eens te horen zijn, maar op een andere toon en dus voorzien van een andere lading. Lot Vekemans oordeelt niet over haar personages, maar weet daardoor juist diep door te dringen in het menselijk tekort”.
In Gif ontmoeten een man en een vrouw elkaar tien jaar na hun scheiding voor het eerst weer, op de plaats waar hun enige kind begraven ligt, als gevolg van een brief waarin de herbegrafenis van hun kind wordt aangekondigd: er is gif in de bodem gevonden. Allebei zijn ze, toen en nu, verscheurd door verdriet, maar slagen er niet in om in gezamenlijkheid en eensgezind te rouwen. “Vroeger”, zegt De Brauw, “was Zij een leuke levenslustige vrouw. Nu leidt Zij een geheel gecontroleerd bestaan, voornamelijk omdat ze haar verdriet niet los heeft kunnen laten. Ze is er een wat grijze muis door geworden die de ballast van haar verdriet met zich meetorst alsof ze die innig koestert. Hij is een man die juist een nieuw leven heeft weten op te bouwen en veel meer dan haar in het ‘nu’ leeft. Hij is een lieve, aardige man, die zich heeft afgevraagd wie er mee gebaat is dat hij aldoor verdrietig door het leven zou gaan. Hij heeft een knop weten te vinden, en heeft die omgezet, als was het een bijna puur rationele beslissing”. Gif is volgens De Brauw vooral een stuk verschillende manieren om zielenpijn te lijf te gaan: “Trek je er in cirkeltjes omheen of ben je in staat het te verinnerlijken. In een heerlijk tweegevecht staan Van Watermeulen en De Brauw tegenover elkaar en trekken alle registers open. Niet door gooi- en smijtwerk, maar eerder door ingetogen, verfijnd en broos toneelspel.
NTGent speelt Gif de komende tijd ook enkele malen in München, in het Duits. “Dat leek in eerste instantie een tour de force, maar het valt allemaal reuze mee. Gelukkig hebben we de toon van de voorstelling kunnen vasthouden, want de vraag luidt immers of je in een andere taal hetzelfde kunt ‘voelen’ als hetgeen wordt opgeroepen in het oorspronkelijke stuk. Maar dat is volgens mij allemaal prima gelukt”.
Gif door NTGent is op maandag 10 september 2012 te zien in Theater aan het Spui. Kaarten reserveren: (070) 346 52 72. Meer informatie: www.ntgent.be en www.theateraanhetspui.nl.