Toeval bestaat, maar nooit achteraf

Erik van Muiswinkel en Barack Obama delen hun geboortedatum

Hij draagt míjn voornaam, zij het met een ‘k’, en is in hetzelfde jaar geboren. Kan het toevalliger? Natuurlijk wel! Erik van Muiswinkel zag op percies dezelfde dag (4-8-’61) als Barack Obama het eerste schelle levenslicht. “Als dat toeval is, zou het wel heel toevallig zijn”, meent Van Muiswinkel. Wel werden ze ter aarde geworpen in een volstrekt ander universum: het schilderachtige Utrechtse boerendorp-met-stadsrechten Eemnes versus het überzwoele en met Hawaiaanse bloemenkransen omgeven ‘huladansende’ Honolulu. Hoe verschillend zou het de twee baby’s vergaan: Vijftig jaar later rijgt Erik ontspannen succes na succes op het Nederlandse cabaret- en tv-podium aaneen, terwijl Barack nog steeds aandoenlijk aanmoddert in de politiek, nu weer als 44ste president van de Verenigde Staten. “Hoe oneerlijk is het Blinde Lot?”, vraagt Van Muiswinkel zich vol gespeelde ironie en verbazing af. Van Muiswinkel: “Ik vind het grappig om te beseffen dat ik en hij, weliswaar ieder op onze eigen manier, gelijktijdig door dezelfde levensfasen zijn gegaan. Dat gegeven fascineerde me. Ik ben over hem gaan lezen, heb een werkvakantie doorgebracht in Chicago, en ben hem gaan volgen op Twitter”. Dat alles met het oog op een voorstelling die hij toen al op het netvlies had. Begeleid door Omnibuzz, een vijfkoppige en twaalf instrumenten tellende band, haalt Van Muiswinkel in het theater twee uur lang aan de hand van zijn kenmerkende logica en persoonlijkheid heel wat overhoop. Resultaat: het persoonlijke wordt politiek, politiek wordt theater, en theater mag weer ergens over gaan, aldus de man die verderop dit jaar tekent voor een Oudejaarsconference. Meer dan ooit kan hij zichzelf spelen. “Ik doe het allemaal een beetje namens mezelf”. Hij verhaalt aldus over twee levens, verpakt in puntige songs, bedreven sketches, ijzersterke imitaties en puike poëzie. Het mondt uit in een vlotte avond over de plek die Nederland denkt in te nemen ten opzichte  van de wereld, en de Nederlanders ten opzichte van elkaar, een avond waarin Obama heeft beloofd ook als gast aanwezig te zullen zijn.

Van Muiswinkel vierde vorig jaar vijfentwintig jaar podiumervaring, waarvan hij er vele doorbracht aan de zijde van Diederik van Vleuten. Maar hij is natuurlijk ook bekend van tv-programma’s als Ook dat nog!, Kopspijkers en Studio Spaan. Ook speelde hij voor god als G. de Vader in de RVU-‘ontmoedigingscursus’ Beter van niet. Inmiddels heeft hij voor de honderdste keer de door de pers en publiek meet geestdrift onthaalde voorstelling 4-8-’61 gespeeld, en volgt er nog eens een reeks van veertig, die hem tot in alle denkbare uithoeken van Nederland leidt. “Nederland heeft de afmetingen van een huiskamer”, gniffelt hij, “meestal ben ik in een tijdbestek van drie uur altijd weer thuis , anders ben ik ergens in een file verzeild geraakt”. Toch gaat er heel wat reistijd in zitten”, geeft hij toe. “Maar ik krijg er bijna altijd wat voor terug. Een tongval die ik kan bestuderen, mensen die je ontmoet, een dorp of een omgeving die ik nog niet kende”.

Rest de vraag of hij zelf gelooft hecht aan toeval. Van Muiswinkel: ‘Als jij degene bent die het juiste cijfer geraden heeft uit een miljoen aan mogelijkheden, dan ga je al snel denken dat je uitverkoren bent, dat daar een reden voor moet bestaan. Toeval bestaat volgens mij, maar nooit achteraf. Wij Nederlanders kunnen slecht met toeval omgaan, we zijn er al te snel geneigd literatuur van te willen maken”. Kijk, dat zijn van die ontnuchterende observaties die typisch des Muiswinkels zijn.

Erik van Muiswinkel is met 4-8-’61 op vr 21 en za 22 september 2012 te zien in Diligentia. Meer informatie op www.diligentia-pepijn.nl en www.erikendiederik.nl. Telefonisch kaarten reserveren: (070) 361 05 40.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s