De kroonjuwelen van vijf ‘beroeps’-Hagenaars

‘Mini’ Karel de Rooij is een van de vijf prominente Hagenaars in het programma Kroonjuwelen.

Onder de lommerrijke schaduw die het groene loof van het rustieke Lange Voorhout biedt, te midden van ongeduldig hoefgetrappel, en prinsheerlijk gezeten onder de alkoof van het aloude café De Posthoorn, waar juist op datzelfde moment de generale repetitie voor Prinsjesdag plaatsvindt, kan de setting nauwelijks Haagser, die mening is ook Karel de Rooij toegedaan. De Rooij is een van de theatermakers in het programma Kroonjuwelen van Den Haag, dat vijf prominente ‘beroeps-Hagenaars’ in een uiterst gevarieerd programma op het podium van Theater Diligentia bij elkaar brengt. Naast De Rooij zijn dat Wieteke van Dort, Yvonne Keuls, Hans Steijger en Gepke Witteveen.
“Ter voorbereiding op de benefietavond van weekkrant Den Haag Centraal, dit voorjaar in de Koninklijke Schouwburg, ontstond opeens de gedachte om een gelegenheidskwintet te vormen, een avondje waarop we het beste van onszelf zouden presenteren”, zegt de variétéartiest die met Peter de Jong het legendarische duo Mini & Maxi vormde. En zo gezegd, zo gedaan. “Het leuke is dat we in dit programma allerlei gelegenheidsduo’s en onverwachte combinaties vormen. Ieder heeft zijn eigen stijl, zijn eigen discipline van waaruit hij of zij ‘spreekt’. Zo doe ik samen met schrijfster Yvonne Keuls, de kersverse winnares van de Haagse Cultuurprijs 2012, een voordracht die gebaseerd is op haar toneelstuk Jam, ook wel bekend als Miniplay, uit 1970, dat zich op een slagveld afspeelt. Helaas nog steeds actueel in deze tijd”.

Al met al resulteert het programma in een avondje uiterst vermakelijk amusement, waarop trouwens geen woord plat Haags zal vallen. “Tegen plat Haags is wat mij betreft niets negatiefs op te merken  – je zou zelfs een Dream Team op dat vlak kunnen samenstellen – maar deze avond kent net een wat andere inslag. In Kroonjuwelen van Den Haag speelt theatermaker De Rooij onder meer en als vanouds de viool en de panfluit. Dat herinnert aan de goede tijden dat hij met Peter de Jong triomf op triomf stapelde. “Variété, dat is natuurlijk mijn terrein. Mini & Maxi, dat laat me nooit meer los. Ik koester natuurlijk de successen van weleer, zij het dat ze nu voor Kroonjuwelen met een ander dan Peter de Jong in een nieuw jasje en worden gehesen”, zegt de man die voor Festival Classique de Nach van Bach bedacht, het jaarlijkse Hofvijverconcert regisseert, en die vanaf eind december bij het Thrillertheater in de rol van inspecteur te zien is in het toneelstuk Dial M for Murder, en dan partij biedt aan Peter Tuinman en Brigitte Heitzer.

De Rooij zegt zich gelukkig te prijzen met zoveel authentiek Haags talent dat zich in Kroonjuwelen van Den Haag verzamelt en hem omringt. “Ik ben erg blij dat Wieteke van Dort voor het eerst na haar hartproblemen van de partij kan zijn en zich weer op het podium laat zien. Alleen daarom wilde ik al meedoen. Ze is en blijft één van de boegbeelden in theaterland en zeker van Indisch Den Haag. Wieteke zal onder meer liedjes van wijlen Willem Wilmink zingen en Louis Couperus in herinnering roepen. Yvonne Keuls is naast een buitengewone schrijfster, de vrouw die ons vijven samenbracht met de energie van iemand die pas vijftig geworden is. Met haar zorg ik voor een speciale act. Gepke Witteveen is misschien in naam wat onbekender, maar deze tv- en theateractrice heeft onder meer in zo’n duizend afleveringen van Goudkust gespeeld als Desiree van Cloppenburg, en runt thuistheater/culturele salon Première Parterre. Zij zingt repertoire uit Haagse Kringen, een muzikaal initiatief van vijf Hagenezen, onder wie Hans Steijger. Deze componist is een buitengewoon talentvolle tekstschrijver en pianist. Hij heeft inmiddels honderden liedjes over de Residentie op zijn naam staan. Hij zal enkele van zijn bekende hits spelen, waaronder Het Veen en het Zand en Hans Dijkstal.

Sterke verhalen, staaltjes onversneden vakmanschap en liedjes die onweerstaanbaar tot meeneuriën noden. Een avond waarop op gezette tijden ook met weemoed theatraal, muzikaal en poëtisch terug wordt gekeken op Den Haag en waarin onder het motto: ‘Elke dag begint het leven weer helemaal opnieuw’, ook de persoonlijke geschiedenis van ieder van deze Haagse kroonjuwelen invoelbaar wordt. Hagenaars om te koesteren.

Kroonjuwelen van Den Haag in Theater Diligentia op zaterdag 29 september. Meer informatie: www.theater-diligentia.nl. Telefonisch toegangskaarten reserveren: (070) 361 05 40.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s