Kleine monoloogjes

Ilse Warringa en Niek Barendsen spelen in Bed

Waterbed, stapelbed, hemelbed, spijkerbed, logeerbed, luchtbed, hoogslaper: er zijn nogal wat soorten. De lunchvoorstelling Bed draait om het object van ultiem gewaand slaapcomfort.

De algemene definitie luidt dat een bed een meubelstuk is om in te slapen, dat bestaat uit een ledikant met daarop een matras met beddengoed, zoals lakens en dekens of een dekbed, een overtrek en een hoofdkussen. Tot in de 19e eeuw sliep men in Nederlandse huizen overwegend in een bedstede en pas daarna in een slaapkamer. Niek Barendsen vertelt: “Het zijn eigenlijk een aantal door regisseur Albert Jan van Rees aaneengeklonken kleine monoloogjes, waarvan de ene helft is geschreven door mijn tegenspeelster Ilse Warringa en de andere helft door mijzelf. Het draait om dramatische momenten uit het leven van een aantal personages die we aan de hand van speeches leren kennen, onder hen onder meer een reisleider, een regisseur en een lerares”.

Barendsen is eindredacteur drama van het veelbekeken tv-programma voor jongeren Het Klokhuis (NTR), maar was ook betrokken bij onder meer de programma’s Nerd tv (Villa Achterwerk, VPRO), Gooische Vrouwen, Koefnoen, Draadstaal, en de theatervoorstellingen Volendam en Alex van Oranje. Zijn toneelstuk Midlife toert nu door Nederland en de tv-serie Welkom in de Gouden Eeuw die hij schreef en regisseerde is vanaf december te zien op tv bij Zapp.
Ilse Warringa speelde in het verleden onder meer bij jeugdtheatergroep Stella Den Haag, onder meer in Shaffy voor kinderen, was een tijdje cabaretière, en maakt nu deel uit van toneelgroep Bloody Mary. Maar zij acteert ook op gezette tijden voor Het Klokhuis en is te zien in het satirische en hilarische tv-programma Toren C (VPRO). Als duo vonden Warringa en Barendsen elkaar in 2009 op de festivalkermis van De Parade. Koud een jaar later vierden ze er triomfen met hun tot hitvoorstelling gepromoveerde voorstelling Nest. Dat succes smaakte naar meer. Op stapel staat daarom Nest, tafel en bed, dat in januari in première gaat. Als aanloop naar dit soort van drieluik speelt het tweetal in de foyer van Theater aan het Spui bij wijze van lunchvoorstelling de eenakter Bed. “Het is leuk om stap voor stap theater te kunnen maken”, zegt Barendsen. “En het is grappig om dat in de setting van een foyer en overdag te doen, dat maakt het allemaal net wat anders en onvoorspelbaarder”.

Barendsen ziet in de kern eigenlijk maar weinig verschil in schrijven voor tv of voor het toneelpodium. “Schrijven voor kinderen, voor volwassen, voor tv of voor theater: het maakt voor mij eerlijk gezegd niet zoveel verschil. De genres liggen wat mij betreft niet veel uit elkaar”.

De lunchvoorstelling Bed is te zien in Theater aan het Spui van dinsdag 30 oktober t/m vrijdag 2 november. Meer informatie: www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch reserveren: (070) 36 52 72.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s