Een ander woord voor ‘gezin’

Theater Oostpool speelt (in) Koud Water

Het leven van de personages die Michael Cunningham in zijn boeken schetst ziet er van buitenaf doodnormaal uit, maar hij laat zien dat in feite niemand als ‘normaal’ te betitelen is.

Pulitzerprijs-winnaar Michael Cunningham schreef zijn verfilmde debuutroman Huis aan de eind van de wereld in 1990, midden in het aids-tijdperk. Het is het verhaal van een bijzondere verhouding tussen drie personen die een onalledaagse relatie hebben. Het speelt tegen het einde van de jaren zestig tussen twee homoseksuele vrienden en een vriendin, die samenwonen in een landelijk huis, als een van hen AIDS krijgt.

Marcus Azzini, regisseur van het stuk en artistiek directeur van Theater Oostpool: “Die samenvatting doet geen recht aan onze voorstelling. Die is weliswaar gebaseerd op Cunninghams boek, maar in de toneelbewerking van Hannah van Wieringen die wij spelen, is het een stuk over vriendschap, over het vinden van een alternatieve vorm voor de traditionele liefde tussen twee mensen. In onze voorstelling staat het verhaal voorop: Er ontstaat een driehoeksverhouding tussen de jongens en hun beste vriendin Clare. Met z’n drieën zoeken zij naar een vorm om samen te zijn, samen een gezin te vormen en om in balans te komen met zichzelf en de ander. Hannah heeft het boek tot een heel mooie toneeltekst weten te bewerken en voorzien van schitterende dialogen. De voorstelling en het boek laten zien dat er een alternatief is voor het begrip ‘gezin’ zoals de meesten dit kennen. Alledrie kiezen ze voor een eigen manier om een gezin te vormen, maar er uiteindelijk vooral ook voor om elkaar te accepteren. Ze begrijpen de gevoelswereld van de ander, al maakt de ander keuzes waar je het niet mee eens bent. Het is een zoektocht naar de ideale manier om samen te zijn. De thema’s in het boek zijn heel groot: keuzes maken, volwassen worden, familie, vriendschap, liefde. Waar en bij wie vind je het thuisgevoel? Het mooie is dat de personages – Bobby, Jonathan en Clare – er voor kiezen om op hun manier een gezin te vormen, maar uiteindelijk elkaar vooral accepteren. Elk personage gaat een enorme ontwikkeling door. Ze begrijpen de gevoelswereld van de ander, al maakt de ander keuzes waar je niet mee eens bent. Dat vind ik mooi en troostend.”
“Bij het lezen herkende ik me niet meteen in een van de drie, of eigenlijk vier, hoofdpersonen. Zoiets is volgens mij juist het kenmerk van een goed verhaal. Ik kon me inleven in de broer van Bobby maar ook in de moeder van Jonathan”. ‘Drie’ is een leidende getal in Michael Cunninghams boeken. “Mijn getal? Dat is zes, want ik leef onder meer samen met drie honden! Samen met mijn dierbaren heb ik een manier gevonden om in harmonie samen te leven, kinderen te hebben en elkaar lief te hebben. Er zijn heel veel manieren om lief te hebben, samen te zijn en je thuis te voelen. Daarom vind ik het belangrijk dit verhaal te vertellen.”

Azzini werkt met een jonge talentvolle cast: Judith van den Berg (o.a. Zomergasten), Matthijs van de Sande Bakchuyzen (o.a. Afblijven, Schemer) en Gouden Kalf-winnaar Reinout Scholten van Aschat (o.a. De Heineken Ontvoering), zelf jonge twintigers, en in het stuk leren ze op te groeien in het middle-class Amerika en later New York van de jaren 70/80. “Heel toevallig is dat Reinout en Matthijs ook in het echte leven, van kindsbeen af goede vrienden zijn. Net als de personages in het verhaal. Ik vind het mooi dat ze pubers moeten spelen, maar ook de toekomst, datgene wat in hun eigen leven nog moet komen”.

(in) Koud Water door Theater Oostpool is te zien op dinsdag 13 en woensdag 14 november 2012 in Theater aan het Spui. Meer informatie: www.toneelgroepoostpool.nl en www.theateraangetrspui.nl. Telefonisch reserveren: (070) 346 52 72.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s