Goden van het grote geld

Mannelijke topcast in criminele komedie over verleiding en hebzucht

Shakespeare deed het al en George van Houts doet het nu: theater maken over de zakenwereld. Waarom is het zo ongelofelijk misgegaan met ons kapitalistische systeem?

Moszkowicz, Van Rey’s Roermond, Chipshol, de bouwfraude: de vraag is niet of de Lage Landen maffiose trekjes vertoont, maar in hoeverre. In de vastgoedhandel gaan miljoenen euro’s om. Panden worden aangekocht en soms direct weer doorverkocht. Handjeklap. Een driftig heen en weer schuiven van centjes, waar de pokerfacende hoofdrolspeler een dagtaak aan had. In sommige gevallen verdubbelt de prijs in enkele minuten. Eind 2007 komt deze fraude van ongekende omvang aan het licht. Topbedrijven als Philips en Bouwfonds blijken te zijn bestolen door de eigen directeuren. Op 13 november 2007 doen zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie op ruim vijftig adressen in Nederland invallen. Een strafrechtelijk onderzoek legt een wijdvertakt fraudenetwerk aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven bloot. Een monsterproces volgt. In de omvangrijke fraude met vastgoed van bedrijven als Philips, ABN Amro en Rabobank die justitie in kaart brengt – en als hoofdacteurs Jan van Vlijmen, Nico Vijsma  en Cees Hakstege kent – blijken tal van kleinere vissen mee te zwemmen. De fraude werd gepleegd onder de ogen van gemeentebesturen en bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Hans Wiegel, Jan Hommen en John Fentener van Vlissingen. De verdachte projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren konden jarenlang, met de niet aflatende hulp van accountants, bankiers en notarissen, ongestoord tientallen miljoenen bij hun bedrijven wegsluizen, zo is de verdenking. Het voormalige Bouwfonds en Philips Pensioenfonds claimen een kwart miljard euro schade te hebben geleden.

Met de bestseller De vastgoedfraude van de journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel, die de verwikkelingen volgden voor Het Financieele Dagblad, als solide basis daagt de mannelijke topcast met Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket van de flitsende toneelkomedie De Verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude u uit om eens te kijken naar uw eigen financiële huishouding. Want sjoemelen we niet allemaal wel eens wat, met bonnetjes of verzekeringen? Vijf topacteurs onder wie Pierre Bokma als Vijsma in de hoofdrol spelen de mannen om wie het draaide in het proces van de grootste fraudezaak ooit in Nederland. Duivelscharmante ‘players’ uit het vastgoed die dikke deals sluiten, in de boeien worden geslagen, in rechtbankprocedures terechtkomen en worden veroordeeld. Van Houts, die de rechtszaken van nabij volgde en de rol van Van Vlijmen speelt in NRC: “Het is een uitwas van het kapitalisme, en daar hebben we allemaal van geprofiteerd.”

Normaal ligt de man snurkend naast zijn vrouw in de theaterzaal, want het gaat daar vaak over vrouwenonderwerpen. Van Houts: “Ik en mijn partner Tom de Ket willen stukken maken over het Nederlandse zakenleven. Je zag het met De Prooi van het Nationale Toneel, over de ondergang van ABN Amro. Met 70 procent mannen in de zaal was dat een succes”.

De Verleiders is op maandag 12 en dinsdag 13 november te zien in de Koninklijke Schouwburg. Meer informatie op www.bostheaterproducties.nl en www.ks.nl. Telefonische kaartverkoop: 0900-3456789.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s