Robin Hood is een spannende familievoorstelling (5+) van Theaterschool Rabarber. Zo’n vijfendertig leerlingen maken de foyer van Theater aan het Spui tot een schier onneembare vesting.
“Zelf zou ik het ook doen. Als je écht van iemand houdt… Já!” Jongeling Scott Beekhuizen (16) kruipt voor de traditionele kerstproductie van Theaterschool Rabarber in de huid van de vogelvrijverklaarde meester-boogschutter Robin Hood, de bekende Engelse volksheld om niet te zeggen de grootste rebel aller tijden. In die hoedanigheid kan hij niet anders dan zijn geliefde Lady Marian redden uit de tentakels van de tirannieke landheer Prins John danwel Jan, de zoon van kruisvaarder en Koning Richard Leeuwenhart.
De Robin Hood uit de vroegste verhalen is veel ruiger en agressiever dan de latere volksheld. Volgens de overleveringen zou hij samen met een groep vrijbuiters (Merry Men) stelen van de rijken en zijn buit verdelen onder de armen. Hij woonde in de bossen van Nottinghamshire, Sherwood Forest geheten, het domein van de plaatselijke sheriff. Dáár zou Hood tegen de gezagsdragers gestreden hebben. De middeleeuwse held is wereldwijd bekend van talloze romans, verhalen en romantisch getinte verfilmingen. De oudst bekende vermelding in de literatuur dateert uit 1262. In de Engelse plaats Berkshire werd toen een misdadiger bestempeld als zijnde ‘een Robin Hood’, voornamelijk de persoon om wie het ging vogelvrij verklaard was. Historici zijn het er nochtans niet over eens of dit betekent dat de legende van Robin Hood in de 13e eeuw al wijdverspreid was, of dat de naam toen simpelweg een andere benaming voor een vogelvrijverklaarde was en dat de legende hier naderhand naar is vernoemd. Het is een legende die Hood in oude balladen naar voren laat komen als goedhartig en weldadig jegens de boerenbevolking maar wreed en onverbiddelijk voor de adel en de rijke kloosterlingen. “Rechtvaardigheid”, zegt Scott. “Ik kan slecht tegen oneerlijkheid, al weet ik niet of ik echt de moed zou hebben om altijd en overal in de bres te springen. Deelnemen in een vredesmissie, dat zit ertussenin, dat lijkt me een goede tussenweg”.
Vooral de aandoenlijke Disney-verfilming die hij in zijn kinderjaren zag, staat Beekhuizen goed voor de geest. “Misschien een beetje braaf en al te lief, maar ik heb er toen van genoten. Het boek? Nee, dat heb ik niet gelezen.” De vraag is trouwens: wélk boek? “Van Robin Hood zijn verhalen bekend uit uiteenlopende culturen”, zegt regisseur Jordan Tuinman. “Zes eeuwen van verhalen hebben sporen achtergelaten in bijvoorbeeld Turkije, Litouwen, Frankrijk – en waar niet al. Robin Hood leeft overal.”
Als regisseur van de jaarlijkse kerstproductie treedt Tuinman, die als lichtontwerper vele internationale dansproducties diende, in de voetsporen van de inmiddels pensioengerechtigde maar nog als supervisor toekijkende Wim Serlie, de man die sinds begin jaren negentig jaarlijks met leerlingen van Theaterschool Rabarber het fenomeen familievoorstelling landelijk introduceerde en daar een succes van maakte. Tuinman was gedurende twee producties regieassistent en rechterhand van Serlie, kreeg er schik in, en werd vervolgens enigszins tot zijn verrassing benoemd tot regisseur. “Ik heb een nieuw team geformeerd. Ik wil graag een nieuwe weg inslaan, maar tekst en muziek zijn als vanouds afkomstig van David Geysen en Carl Beukman. Bij ons is Robin Hood een eigentijdse jongen voor wie de Engelse popcultuur niet vreemd is en is hij bekend met het fenomeen van Haagse scooterbendes.” “Stress?”, vraagt Beekhuizen. “Daar heb ik nog geen last van. Er rijdt ter promotie van de voorstelling een tram rond. Maar ik slaap er niet minder om.”
Robin Hood (5+) van Theaterschool Rabarber is van wo 26 december 2012 tot en met vr 4 januari 2013 te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie: www.rabarber.net en www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch kaarten reserveren: (070) 346 52 72.