De voortplantingsdrift van een holbewoner

Lageveen en Witte in ‘237 redenen voor seks’

De popsong 50 ways to leave your lover van Paul Simon is allang geen reden meer om aan meer seks te komen. Maar reden 237 werpt toch wel een tikkeltje blaam op de uitspreker: Ik had al lang geen seks meer gehad.

Vrijen op zijn slaks is een van de 237 redenen. Reden numero één: ze rook lekker. Numero 209: ik zocht woonruimte. In de theatervoorstelling 237 redenen voor seks dissen acteurs Geert Lageveen en Leopold Witte op genoeglijke wijze fraaie anekdotes op, terwijl ze nostalgische plaatjes draaien op de pick-up: Rickie Lee Jones (Chuck E.’s In Love), Blondie (Denis), Santana (Europa) en onder meer Grace Jones (La vie en rose). De voorstelling was in 2011 een succes als lunchvoorstelling in het Amsterdamse theater Bellevue, maar is nu uitgebouwd tot een avondvullende productie die is uitgebreid met ‘nieuw materiaal’.

Wetenschappers van de universiteit van Texas stelden in recent onderzoek bijna 250 redenen vast waarom mensen met elkaar naar bed gaan. Dat varieerde van ‘het voelt goed’ tot het spirituele ‘om dichter bij God te komen’. Ook doen sommigen aan seks om warm te worden, terwijl anderen graag wat calorieën willen verbranden na een maaltijd. Toch waren de meest gegeven antwoorden aantrekkingskracht, genot, affectie, liefde, romantiek, opwinding, het verlangen te behagen, avontuur en gelegenheid. Maar ook antwoorden als ‘ik had een baan nodig’, ‘ik verveelde me’, ‘ik wilde van mijn hoofdpijn afkomen’, ‘ik was dronken’, ‘ik wilde wraak nemen op mijn partner’ en ‘ik wilde een ander gespreksonderwerp aansnijden’ kwamen voorbij. Het onderzoek bevestigt dat mannen en vrouwen anders denken over seks. Voor mannen is seks is vooral een fysieke ervaring, terwijl de verlangens van vrouwen gebaseerd zijn op emotionele behoeftes, aldus de onderzoekers.

In deze prettig compacte ‘feelgood-voorstelling over het leven zelf’ gaan Orkater-acteurs Geert Lageveen en Leopold Witte met de billen bloot. Tal van wetenswaardigheden uit biologie en psychologie worden vakkundig verweven in de persoonlijke en uiterst herkenbare verhalen in een vrolijkstemmende voorstelling, waarvan de Avro in mei 2012 nog een tiendelige radiobewerking uitzond. Het Orkater-duo Geert Lageveen en Leopold Witte knipt het bedleeslampje aan en belicht het gevoelige onderwerp seks van onverwachte kanten.

Geert Lageveen en Leopold Witte met 237 redenen voor seks in Theater aan het Spui op woensdag 6 en donderdag 7 februari. Meer informatie: www.orkater.nl en www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch reserveren: (070) 346 52 72.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s