Ministadspark Humanity City

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Humanity City is een verzameling tips die oogt als een tentoonstelling die laat zien wat mensen om je heen eraan doen om de wereld te verbeteren.

Oost west thuis best. En toch moet je je zorgvuldig gekoesterde Den Haag prompt verlaten, want de situatie is acuut en uitermate bedreigend. Je slaat in paniek op de vlucht. Je belandt je weet niet waar, maar merkbaar in een mallemolen van wantrouwen, procedureel gezeur en pure achtervolgingswaanzin, met verlies van je identiteit als voornaamste gevolg. Je vrouw, vader, moeder, kind zijn trouwens zoekgeraakt.

Humanity House, gevestigd aan de Prinsegracht in Den Haag, heeft over de humane aspecten die aan rampen en conflicten verbonden zijn een ‘ervaringsreis’ samengesteld. “Veel bezoekers lieten ons nadat zij de reis hadden gedaan, weten dat het gevoel dat ze daar aan overhielden aan ze bleef knagen, dat ze zélf iets wilden ondernemen om bij te dragen aan een beter wereld, maar dat ze niet wisten wát dat dan moest zijn. Daarom hebben we Humanity City gemaakt, een verzameling tips die is opgebouwd als een tentoonstelling die laat zien wat mensen om je heen eraan doen om de wereld te verbeteren. Dat brengt onze bezoekers hopelijk zelf op ideeën”, aldus Lisette Mattaar, directeur van Humanity House, vol enthousiasme. “We hebben met Humanity City een ministadspark gecreëerd, dat is volgebouwd met woningen, huizen waarin verschillende mensen vertellen wat zij zelf doen aan een beter wereld, wat hun drijfveren zijn”. De stadsplattegrond vermeldt internationale weldoeners en BN’ers, naast leiders van bekende organisaties en ‘gewone’ mensen. De wandeling door het kunstmatige stadspark reikt van de ‘huizen’ van cabaretier Najib Amhali, Koningin Máxima, filmster George Clooney, U2-voorman Bono Vox, reisjournalist Floortje Dessing, voetbalster Clarence Seedorf en kunstenaar Ai Wei Wei tot de woningen van voorvechtster voor rechten van de mens Aung San Suu Kyi, computerontwikkelaar Bill Gates en BN’er Katja Römer-Schuurman. “Vanwege 100 jaar Vredespaleis hebben we ook enkele figuren gekozen die belangrijk zijn geweest voor de wereldvrede, zoals onder meer Andrew Carnegie, de oprichter van het Vredespaleis, en pacifiste en Nobelprijswinnares Bertha von Suttner. “Van haar wordt gezegd dat zij Carnegie wist over te halen tot de bouw van het Vredespaleis. De keuze voor deze mensen toont aan dat ook in vroeger eeuwen mensen met vraagstukken omtrent vrede, veiligheid en idealen bezield waren”.

Mattaar zegt persoonlijk met name geroerd te zijn door het verhaal van Hanna Verboom en Bas van Abel. Mattaar: “Hanna is opgegroeid in Kenia. Toen ze hoorde dat haar nanny aan aids was overleden en dat die ziekte ook haar dochter Cheruto had getroffen, schrok ze erg. Ze besloot een fonds op te richten voor het inzamelen van geld waarmee medicijnen kunnen worden gekocht. En Bas van Abel is de ontwerper van een milieu- en mensvriendelijk te produceren mobiele telefoon, de FairPhone. Die wordt binnenkort echt in productie genomen. Uitverkocht inmiddels, maar ik sta op de wachtlijst”. Haar eigen bijdrage aan een betere wereld ziet ze in haar werk voor Humanity House: “Mijn werk is mijn missie. Mensen in aanraking brengen met mogelijkheden die er zijn voor het creëren van een betere wereld”.

De tentoonstelling Humanity City wordt op vrijdag 20 september feestelijk geopend in aanwezigheid van Lilianne Ploumen, minster voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en Katja Römer-Schuurman, oprichter van Return to Sender. Met deze stichting wil ze in de armste gebieden ter wereld een duurzame ontwikkeling op gang helpen. Voor de prijs hoeft u een bezoekje aan de tentoonstelling niet te laten: een luttele 2 euro.

Humanity City is van vrijdag 20 september 2013 tot en met medio februari 2014 te zien in Humanity House. Meer informatie: www.humanityhouse.org.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s