‘NTjong moet de stad nog veroveren”.

Eva Zwart in twee producties tijdens 100% NTjong

Recept tegen verveling: een volle week barstensvol voorstellingen, workshops, onverwachte ontmoetingen en … een heus Sinterklaasontbijt. Met een veelzijdig ‘openingsfestival’ 100% NTjong presenteert het Haagse stadsgezelschap voor jeugdtheater zich vol trots aan de Hofstad. Voor iedereen die is behept met een jong hart.

Voorafgaand aan de voorstelling Zebra Zebra(5+)  gaan ‘Opspoor-Pieten’ van de allerwegen als goedheiligman bekende staande Sinterklaas op zoek naar de zoetste jongetjes en meisjes van Den Haag… ‘Trek je mooiste kleren aan, breng je zoetste glimlach mee, oefen thuis je liefste woordjes en doe braaf wat je gezegd wordt’, heet de oproep van NTjong. “De sfeer is er uitstekend”, zegt Eva Zwart vol enthousiasme als de huidige, nog prille beginperiode van NTjong ter sprake wordt gebracht. “Het is een opstartend gezelschap, en dat is bijzonder in deze tijd van kaalslag. Er zijn nauwelijks acteurs in dienst, voornamelijk freelancers. Op dit moment zijn er veel vrouwen bij NTjong, voornamelijk erg ‘aardse’ vrouwen. Ik moet zeggen dat ik dat wel prettig vind”.

De groep zet in november in Theater aan het Spui de deuren letterlijk en symbolisch wagenwijd open door in een enkele week vier verschillende producties (variërend van 5+ tot 14+) te presenteren en daaromheen verschillende aantrekkelijke workshops en ateliers te houden. In twee van die producties treedt Eva Zwart aan: Zebra Zebra (5+) en Lucy Ringo * (8+). “In Zebra Zebra speel ik Madame de Pompadour, een erg op uiterlijk gerichte diva die groots en meeslepend wil leven. Het is een voorstelling over zwart-witdenken in een full colourwereld”. Noem het een visuele trip, aldus Zwart. Het is een voorstelling met live muziek die zich afspeelt in een heerlijk popartdecor, ten tonele gebracht door een vijfkoppige cast die zich qua verhaal losjes verlaat op het absurdistische getinte, legendarische uit 1959 daterende toneelstuk Rhinoceros van Eugène Ionesco. In Lucy Ringo * is ze juist de belichaming van een in eenzaamheid verkerend jong meisje. “Zij is wat bokkig en zonderling. Op internet vindt ze troost. Ze woont in Waddinxveen en krijgt op een dag chattenderwijs contact met een wonderlijke jongen die in New York blijkt te wonen”. Voor Eva Zwart is het juist deze afwisseling van rollen die aanspreekt.

“Eigenwijs theater, op een intelligent wijze gemaakt. Niet bang om zware onderwerpen aan te roeren, maar die wel vaak zijn voorzien van een lichte toets”, zo omschrijft actrice Eva Zwart (1981) de artistieke signatuur van Noël Fischer, de op 1 januari 2013 aangetreden artistiek leider van NTjong. Onder die naam is in 2013 het nieuw geformeerde stadsgezelschap voor jeugdtheater in Den Haag van start gegaan, ressorterend onder de inmiddels wijd uitgespreide vleugels van het ‘grote’ Nationale Toneel. “De manier van regisseren van Noël Fischer ligt me erg na aan het hart. Haar voorstellingen laten een even sterke focus zien op gevoeligheid voor taal als op beeld. Noël houdt van improviseren op de repetitievloer en ze waardeert het zeer als acteurs proactief met ideeën op de proppen komen”.

Spoonface
Eva Zwart studeerde in 2003 af aan de volprezen acteursopleiding in Maastricht, en ging nadien onder meer aan de slag bij Het Syndicaat, het gezelschap dat tot voor kort spannend theater voor jongeren maakte. Bij BonteHond, het vorige gezelschap van Noël Fischer speelde ze pijnlijk nauwkeurig het meisje Spoonface in de gelijknamige jeugdvoorstelling over een haast onverwoestbaar kind waarin grote thema’s als liefde, geloof en de zin van het leven de revue passeerden op een wijze die kinderen kunnen bevatten, verteld en verbeeld vanuit het perspectief van een wonderlijk meisje van negen jaar. Ze won er een Gouden Krekel mee, vooral omdat ze op een toegankelijke manier de toeschouwer binnen wist te loodsen in een wereld van autisme. Zwart: “Spoonface, dat was voor mij de verbeelde schoonheid van verdriet”. Haar speelwijze hypnotiseerde, aldus de jury, ‘want ze weet zowel afschuw als sympathie op te wekken. Bijzonder knap, bijzonder subtiel toont Eva haar grote talent.’ Zwart: “Theater moet authentiek, oprecht zijn. Kinderen moeten – net als volwassenen – in staat worden gesteld om een thema probleemloos te kunnen oppikken”.

Indiaan
“Het is van mijn kant geen vooropgezet plan geweest om te kiezen voor jeugd- en jongerentheater. Het is veel eerder zo dat ik kies voor verwantschap en verbondenheid met een regisseur of theatermaker en diens methodiek. En de theaterrealiteit van Fischer, die op een toegankelijke manier volwassen, zwaarwichtige thema’s aanraakbaar weet te maken, sprak me meteen op een bijzonder wijze aan”. De eerste productie waar ze dat bij BonteHond, het Almeerse gezelschap dat tot 2013 onder aanvoering van Fischer jeugd en jongeren bedient, tot uitdrukking bracht was in het uit 2009 daterende Mijn vader is een indiaan. “Het maken van die voorstelling was voor mij een bijzondere ervaring. Maar het was ook bijzonder om te merken dat kinderen het thema van de voorstelling – in dit geval een echtscheiding – probleemloos wisten op te pikken. Kinderen zijn slimmer en gevoeliger dan je weleens geneigd bent te denken”.
Volgend seizoen speelt Zwart bij NTjong in George Buchners vinnige satire alias ‘weltschmerzdrama’ Leonce en Lena, in een totaal nieuwe bewerking, een ‘light’-versie van deze klassieker, die draait om twee vriendenkoppels. In de bewerking die Jibbe Willems van het stuk maakt, belooft dat een rauwe, eigentijdse en grappige ‘theatrale road movie’ te worden”, blikt Zwart vooruit.

Met haar acteerprestaties geeft ze vorm aan de contouren van een nieuw jeugdtheatergezelschap. Dat besef is terdege bij haar aanwezig. “NTjong is een nieuwe groep, die vooruit wil en moet kijken. Die de stad nog moet veroveren”.

100% NTjong in Theater aan het Spui van zondag 24 november tot en met zondag 1 december 2013. Meer informatie op www.nationaletoneel.nl/ntjong en www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch kaarten reserveren: (070) 346 52 72.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s