Slachtoffer wordt dader

In het prijswinnende toneelstuk Mogadishu verwerkte de Engelse schrijfster Vivienne Franzmann haar ervaringen als lerares op middelbare scholen in Manchester en Londen. ‘Ik geef je nog een laatste kans om de waarheid te vertellen. Dus denk heel goed na over wat je zegt…’

Mogadishu van De Utrechtse Spelen (DUS) is een aangrijpend verhaal over individualisme en groepsdruk. Het laat zien hoezeer mensen – ondanks hun afkomst en uiterlijke verschillen – op elkaar lijken. Een docente wil voorkomen dat haar zwarte leerling van school wordt gestuurd, hoewel hij haar in een woeste bui op de grond heeft gesmeten. Om zijn huid te redden beschuldigt de jongen haar daarop van racisme en dwingt zijn vrienden tot een valse verklaring. Als de nieuwbakken rector van de school op onderzoek uitgaat wordt hij bedreigd door de vader van de jongen, en besluit hij de docente te schorsen. Van slachtoffer wordt de docente tot dader. Matthias Mooij, debuterend in de grote zaal, voert de regie over de voorstelling die is bevolkt met een mix van ervaren acteurs, onder wie Marie-Louise Stheins en Bart Klever, en jonge acteertalenten: “Mogadishu laat zien wat er kan gebeuren in een samenleving waarin mensen zich steeds moeilijker in een ander lijken te kunnen verplaatsen. Door een kruitvat van angst, gevoelens van ongelijkheid en een gebrek aan empathie loopt een situatie opeens volledig uit de rails. Mogadishu is een verhaal dat zo uit de krant zou kunnen komen”.
In het stuk worden kijkers up-tempo meegesleurd in de straatcultuur van vandaag de dag, een jongerencultuur die ook in grootstedelijk Nederland dagelijkse kost is, een waarin het van oog om oog gaat, van brute omgangsvormen, en van snel elkaar opvolgende krachttermen. De titel verwijst naar de hoofdstad van Somalië, en geldt als de onveiligste stad ter wereld. Maar ooit leefden alle religies hier in vrede samen. Mooij: “Aan ons de keus: zien we de herinnering als voorbeeld dat vreedzaam samenleven mogelijk is? Of ervaren we de realiteit als toonbeeld van onoverbrugbare verschillen?”

Mogadishu door De Utrechtse Spelen (DUS) is op vrijdag 22 november 2013 te zien in de Koninklijke Schouwburg. Meer informatie: www.deutrechtsespelen.nl en www.ks.nl. Telefonisch kaarten reserveren: (0900) 3456789.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s