Ballet met bejaarden

Veenfabriek presenteert ‘Nieuwe Wereld Symfonie’

Drie oude mannen besluiten er nog geen punt achter te zetten, maar samen met een negenkoppig corps de ballet van zeventigplussers het toneel te bestijgen en te fantaseren over een nieuwe wereld.

Ze grommen als dieren, dansen hun ballet met rollator en stok, ze zijn wild en geletterd, stokdoof en stekeblind – maar hebben hun ogen wijd opengesperd. Nieuwe Wereld Symfonie is een muziektheatervoorstelling gespeeld en gedanst door twaalf mannen en vrouwen van tussen de 67 en 89 jaar oud. “Senioren en baby’s die kunnen lopen maken vaak op dans gelijkende bewegingen”, licht actrice, regisseur en tekstschrijfster Elsa May Averill toe over de muziektheatervoorstelling Nieuwe Wereld Symfonie. Ze ontmoette een wereld aan beweging, die aan beperkingen onderhevig was, maar ook nieuwe mogelijkheden bood. “Bewegingen die volwassenen niet meer kennen of zich die misschien niet toestaan”, aldus Averill, die aan de mimeopleiding in Amsterdam afstudeerde en ook bekendheid geniet als filmactrice, onder andere als Helene Grinda in de tv-serie Bernhard, schavuit van Oranje.

Mooi toeval, noemt ze het: Op het moment dat Veenfabriek haar vroeg een voorstelling te maken over senioren, had ze juist al wat voorwerk gedaan, namelijk een eigenhandig onderzoek naar de motoriek en bewegingen van peuters en senioren. “Ik wilde een ballet voor senioren maken. Toen bleek dat Veenfabriek al eens een Zwanenmeer had uitgebracht, en ikzelf een seniorenversie van bijvoorbeeld Giselle niet zag zitten, ben ik zelf een ballet gaan bedenken.” Goedlachs: “Het moest wat mij betreft in ieder geval megalomaan zijn, over het leven en de hele wereld gaan, en operatesk zijn”. Daarop ontstond al snel het idee de Negende symfonie (1893) van Dvořák te gebruiken, ook wel getiteld Uit de Nieuwe Wereld. “Een prachtig, inmiddels tot cliché verworden programmatisch muziekstuk, verkrijgbaar als best of in ieder Kruidvatfiliaal.”
De zoektocht naar senioren die aan de repetities wilden meedoen en die ook op het podium durfden plaats te nemen was niet eenvoudig. “We zijn in Leiden, de vestigingsplaats van de Veenfabriek, naar een relatief klein wooncomplex voor senioren gegaan. We hebben daar toen onze ideeën aan de bewoners ontvouwd. We hebben er later ook een auditie gehouden. Twaalf senioren hadden we nodig, en precies dat aantal meldde zich aan”. Grappig: “En vervolgens werden wíj, de theatermakers, dus gemonsterd, in plaats van andersom!“

In grote lijnen volgt de theatervoorstelling de oorspronkelijke opbouw van de vierdelige symfoniemuziek van Dvořák. Averill: “Het eerste deel gaat over natuur, indianen, beesten en verleiden. In deel twee gaat het over het hier en nu: de kwetsbaarheid van ouderen, hun eenzaamheid en de leegte waarvoor ze zich nu vaak gesteld zien. In het derde deel wordt getoond welke plaats ouderen innemen in de huidige snelle wereld van beeld en geluid. In het laatste deel wordt vooruitgeschouwd. Naar een nieuwe, gedroomde wereld, hier of op een andere planeet”.

Nieuwe Wereld Symfonie doet in de verte denken aan de documentaire over de voormalige danssterren van Les ballet russes en optredens van het legendarische Amerikaanse seniorenkoor Young @ heart. De wisselende gesteldheid en vitaliteit van de tachtigplussers die oude en nieuwe popsongs zingen is legendarisch. Het koor was een decennium terug ook enkele malen in Rotterdam te zien. “Die optredens heb ik gemist, maar de documentaire ken ik natuurlijk wel. Brak en broos en toch zoveel power. Hartverwarmend”.

Nieuwe Wereld Symfonie van de Veenfabriek is op dinsdag 3 en woensdag 4 december 2013 te zien in Theater aan het Spui. Meer informatie op www.veenfabriek.nl en www.theateraanhetspui.nl. Telefonisch reserveren: (070) 346 52 72.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s