Een feestelijk crisisspel

Nieuw Utrechts Toneel speelt blitse bingo

In het epicentrum van onze consumptiemaatschappij waarin alles draait om succes, rijkdom en winnen, staat het Nieuw Utrechts Toneel op hilarische wijze stil bij de verliezers.

“Je hoeft er niets voor te kunnen en er komt tijdens het spelen heel wat los: de wil om te winnen is ons allen ingebakken”. Greg Nottrot, regisseur van de voorstelling BINGO! is met een van zijn acteurs veldonderzoek gaan doen in bingohuizen in Utrecht, de thuishaven van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT). “We werden als twee mannen van rond de dertig in dit bolwerk van merendeels oudere vrouwen volledig in de watten gelegd.”

Hollandse meezingers galmen door de boxen en de spelers van het NUT zijn gekleed in glitterpakjes. Bingo-organisator Toon Hooijmayer, klein zwart snorretje, en zijn haar vol brillantine weerkaatst in de tl-verlichting, loodst het binnenstromende publiek gastvrij naar de lange tafels. BINGO! speelt zich af in een speciaal voor deze voorstelling aangekleed winkelpand in de Passage, dat wordt omgetoverd tot een bordkartonnen maar glitterend bingopaleis. Tijdens de bingoavond leert het publiek de personages, hun dromen en hun achtergrond kennen. En doet mee aan een illegale bingo, een initiatief van zes personages die slachtoffer zijn geworden van de crisis. Terwijl het publiek een spelletje meespeelt, wordt het ongemerkt deelgenoot en medeplichtig aan de situatie waarin de personages zich blijken te bevinden. Sterker: de toeschouwers zijn de enigen die deze mensen kunnen redden. Zijn zij bereid daarvoor offers te brengen? Nottrot: “Ik houd ervan om bezoekers inhoudelijk medeplichtig te maken. Zo kun je mensen voor dilemma’s stellen.” BINGO! gaat over de menselijke wil om te winnen, de behoefte naar meer, én de vraag wat we nu eigenlijk echt nodig hebben om te overleven in onze huidige maatschappij. Zonder veel nadruk worden vragen opgeroepen over onze consumptiemaatschappij en over de scheidslijn die bestaat tussen de personages en de toeschouwer. “Het gaat mij om de vraag in hoeverre je solidair bent met mensen die maatschappelijk zwakker staan”.

De voorstelling is in de jaren ’90 met veel succes door theatergroep De Gebroeders Flint in heel Europa gespeeld. Nottrot heeft tijdens de voorbereidingen op zijn productie een registratie ervan op video gezien. “Destijds ging het vooral over de multiculturele samenleving, over gastarbeiders. Een andere tijd. Die invalshoek heb ik losgelaten en er een stuk over de crisis van gemaakt.” De tekst is geheel nieuw en de personages verschillen met de oude versie. Eigenlijk is het daardoor een geheel nieuwe voorstelling geworden. “De karakters waren destijds op basis van improvisaties tot stand gekomen. Wij hebben de spelers meer doorleefdheid verleend. Uiteraard is het briljante dilemma uit de oorspronkelijke voorstelling volledig gehandhaafd, bijna als in een dankbare goocheltruc geheel overgenomen.”

Nieuw Utrechts Toneel met BINGO! is te zien van woensdag 18 tot en met zondag 22 december 2013. Meer informatie op www.nieuwutrechtstoneel.nl. Kaartverkoop via Theater aan het Spui, telefonisch reserveren: (070) 346 52 72.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s